Ferenc pápa: Ne engedjünk a fegyverek logikájának! Legyen béke Európában és a világon!

Ferenc pápa – 2024. június 5., szerda | 18:16

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1944. június 4-én tett fogadalmat Róma lakossága a Szűzanyának, kérve oltalmát a második világháború idején. Ma is kérnünk kell a béke ajándékát, és ezért kell munkálkodnunk, mert ma is konfliktusok dúlnak a világ túl sok részén. Legyünk a béke építői, önmagunkban és környezetünkben egyaránt! – írta levelében Ferenc pápa a Salus Populi Romani Mária-ünnepre.

Ferenc pápa Baldassare Reina püspöknek címzett levelében köszöntötte a Római Egyházmegye közösségét, amely először ünnepli meg a római nép megmentőjeként tisztelt Szűzanya ünnepét. Angelo de Donatis bíboros, az egyházmegye általános helynöke rendelte el tavaly az emléknapot. A rómaiak ezzel emlékeznek fogadalmukra, amelyet XII. Piusz pápával együtt tettek 1944. június 4-én a Szűzanyának, hogy megmentse a várost, amikor a náci német hadsereg és az angol-amerikai szövetségesek összecsapni készültek falai között.

A Santa Maria Maggiore pápai bazilikában őrzött ősi kegykép tisztelete évszázadok óta élő a rómaiak szívében: hozzá fordultak könyörgéseikkel, fohászaikkal, különösen a pestisjárványok, a természeti csapások és háborúk idején. Ez előtt a kép előtt zajlottak Róma vallási és polgári életének kiemelkedő eseményei. Nem meglepő tehát, hogy a római nép újra megmentőjére, Máriára bízta magát a náci pusztítás rémálma közepette – írta levelében a Szentatya.

Nyolcvan év elteltével ez a jelentőségteljes esemény jó alkalom arra, hogy imádkozzunk mindazokért, akik életüket vesztették a második világháborúban, és újra elgondolkodjunk a háború szörnyű csapásáról. Még ma is túl sok helyen zajlik konfliktus a világban. Gondolok itt elsősorban a meggyötört Ukrajnára, Palesztinára és Izraelre, Szudánra, Mianmarra, ahol még mindig dübörögnek a fegyverek, és továbbra is emberek vérét ontják. Ezek a drámák számtalan áldozatot érintenek, akiknek félelemmel és szenvedéssel teli kiáltása mindenki lelkiismeretéhez szól: nem lehet és nem szabad engednünk a fegyverek logikájának! – hangsúlyozza Ferenc pápa.

Húsz évvel a második világháború lezárása után, 1965-ben Szent VI. Pál pápa az ENSZ-hez szólva ezt a kérdést tette föl: „Vajon eljut-e a világ valaha oda, hogy megváltozzon részérdeket néző és háborús szemlélete, ami történelme nagy részét eddig átszőtte?” Ez a kérdés máig válaszra vár, és mindenkit arra ösztönöz, hogy konkrétan munkálkodjon a béke érdekében Európában és az egész világon. A béke Isten ajándéka, ami ma is olyan szívekre kell, hogy leljen, melyek készek befogadni azt, és azon dolgozni, hogy a kiengesztelődés előmozdítói és a remény tanúi legyenek.

1944-ben rómaiak ezrei bízták magukat a Salus Populi Romanira, nyilvános fogadalmat téve a Loyolai Szent Ignác-templomban, ahová a kegyképet szállították, hogy mentse meg a várost a háború tombolásától. Meg is menekült a város, mert amikor a szövetséges csapatok bevonultak Rómába, egyáltalán nem ütköztek ellenállásba, ugyanis a németek közben észak felé elhagyták a várost. Ez a meglepő tény másnap, június 5-én a Szent Péter térre vonzotta az embereket, ahol XII. Piusz e szavakkal szólt hozzájuk: „Elmondhatatlan hálával tiszteljük Isten Szent Anyját, a mi Édesanyánkat, Máriát, aki a Salus Populi Romani címhez és dicsőséghez most újabb bizonyságát adta anyai jóindulatának, ami örökre megmarad majd az Urbs évkönyveiben.”

A római egyházmegye rózsafüzér imádsággal, történelmi megemlékezéssel, koszorúzással, szentmisével ünnepli négy helyszínen a fogadalomtétel évfordulóját: az Isten Anyja plébánián, a Szent Ignác-templomban, az Isteni Szeretet-kegyhelyen és a Santa Maria Maggiore-bazilikában. Ferenc pápa levelében azt kívánta, hogy a kezdeményezések, melyekkel az Isten Anyjának tett fogadalmukra emlékeznek a rómaiak azon a négy helyszínen, amelyeken a nyolcvan évvel ezelőtti fogadalomtétel történt, serkentse őket arra, hogy valódi békeépítők legyenek, a testvériséget szorgalmazva, mely lényeges feltétele minden konfliktus és ellenségeskedés megszüntetésének.

Az lehet békeépítő, aki önmagával békében van, bátran és szelíden teremt kapcsolatokat az emberek között, igyekszik elsimítani a feszültségeket a családon belül, a munkahelyen, az iskolában, a barátok között. Így megvalósítja az evangéliumi boldogságot: „Boldogok a békességben élők, mert Isten fiainak hívják majd őket” (Mt 5,9).

Mária, kegyelem közvetítője, aki mindig éber és szeretetteljes valamennyi gyermekével, esdje ki az egész emberiség számára az egyetértés és a béke ajándékát! – fohászkodik levelében a pápa, majd Róma lakosságát, különösen az időseket, a betegeket, az egyedül és nehézségben élőket Mária, a Római Nép Megmentője anyai közbenjárására bízza.

A gyengéd és vigasztaló Szűz erősítse meg a hitet, a reményt és a szeretetet, hogy kiáradjon a világba Isten szeretete és irgalma! – fohászkodik levele végén Ferenc pápa.

A Szentatya imáiról biztosította a római lakosokat, és szívből jövő áldását adta az emléknap alkalmából.

A római hívek körében nagy tiszteletnek örvendő Mária-kegyképet a hagyomány szerint Szent Lukács evangélista festette. Nevét onnan kapta, hogy I. Gergely pápa idején, a pestisjárvány alatt körmenetben hordozták végig Róma városán, és a pandémia megszűnt. A csodás eseményt Mária oltalmazó közbenjárásának tulajdonították.

A Salus Populi Romani kegykép a középkor óta különös tiszteletnek örvend. A rómaiak veszélyek, szerencsétlenségek elhárítása érdekében keresik fel, Mária közbenjárását kérve. A Santa Maria Maggiore-bazilika főhajójában őrzik, a kegykép számára kialakított Pál-kápolna oltára felett. Az V. Pál pápa által építtetett kápolna zarándokhellyé vált a hívek és látogatók számára. Ferenc pápa minden apostoli utazása előtt és után lerója kegyeletét e Mária-kegykép előtt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria