Ferenc pápa a New York-i ENSZ-konferencia résztvevőinek: A vízhez való jog az élethez való jog

Ferenc pápa – 2023. március 26., vasárnap | 19:32

Ferenc pápa üzenetet küldött az ENSZ március 22. és 24. között New Yorkban megrendezett vízügyi konferenciája részeként megszervezett fenntarthatósági tanácskozás résztvevőinek. „Konkrét és hatékony” fellépésre szólított fel a vízhez való hozzáférés egyetemes emberi jogának biztosítása érdekében, amit az élethez való jognak nevezett.

A nemzetközi közösség ezen a héten, március 22-én ünnepelte a víz világnapját. Ferenc pápa megismételte sürgető felhívását, hogy tegyenek új nemzetközi erőfeszítéseket a tiszta vízhez és a megfelelő higiéniai feltételekhez való egyetemes hozzáférés elérése érdekében, amelyet az ENSZ 2010-ben alapvető emberi jogként ismert el. Egyesíteni kell erőinket, bevonva az egész nemzetközi közösséget, hogy megszülessen egy megállapodás, amely lehetővé teszi az emberiség átfogó fejlődését – kérte a pápa.

Az ENSZ  New Yorkban tartott vízügyi konferenciája keretében szervezték meg a Víz és remény: tapasztalatok és kihívások a fenntartható fejlődés előmozdítása és közös otthonunk gondozása érdekében című nemzetközi tanácskozást. Az összejövetel előadói az emberiség előtt álló sürgős kihívások kezelésére vonatkozó stratégiákat tárgyalták meg olyan témákra összpontosítva, mint a víz és a fejlesztés; a víz és az éghajlatváltozás; az állam szerepe a vízhez való emberi jog védelmében; az őslakos népek és a vízhez való emberi jog.

Üzenetében a pápa támogatásáról biztosította az esemény résztvevőit, és méltatta a különféle szervezeteket, amelyek összefogtak, hogy közösen hallassák hangjukat ebben a döntő kérdésben. E csoportok közé tartozik többek között az argentín Egészségügyi Dolgozók Oktatási és Továbbképzési Alapítványa (FUTRASAFODE), amely a tiszta vízhez és a higiéniához való hozzáférés egyetemes jogát szorgalmazza, valamint az Amazónia Egyházi Konferenciája (CEAMA), amelyet 2020-ban hoztak létre mint „hatékony eszközt” a 2019-es, térséggel foglalkozó szinóduson megfogalmazott javaslatok és a Querida Amazonia kezdetű szinódus utáni buzdításban körvonalazott „négy nagy álom” végrehajtására.

Ferenc pápa a tanácskozásra küldött üzenetében megállapította, hogy a kezdeményezés kialakítja „a remény folyómedrét” az emberiség mai „riasztó és drámai” problémáival kapcsolatban. A klímaváltozás következményei és az egyre mélyülő egyenlőtlenségek „konkrét és hatékony” fellépést igényelnek, és ezért szorosabb együttműködésre van szükség az államok között „az emberiség átfogó fejlődése érdekében”. „Harminc évvel azután, hogy március 22-ét a víz világnapjává nyilvánították,

az ehhez a nélkülözhetetlen erőforráshoz való hozzáférésre vonatkozó adatok többek között az éghajlatváltozás, a növekvő egyenlőtlenségek következményei miatt olyan riasztóak és tragikusak – ahogyan azt minden résztvevő és tagállam jól ismeri –, hogy a cselekvésre való felhívásnak konkrétnak és hatékonynak kell lennie”

– figyelmeztetett a pápa.

A Szentatya ezért reményét fejezte ki, hogy az ENSZ New York-i vízügyi konferenciája megtalálja azokat a megoldásokat, amelyekre a világnak szüksége van ahhoz, hogy a vízhez és a megfelelő higiéniához való egyetemes hozzáférés biztosításával „teljes mértékben megvalósíthassuk” ezt a jogot, amely

nem kevesebb, mint „jog az élethez, a jövőhöz, a reményhez”.

„Nem félhetünk a vitától, együtt kell növekedni a magunk és a következő nemzedékek érdekében” – zárta üzenetét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria