Ferenc pápa Panamában aggodalmát fejezte ki a pattanásig feszült venezuelai helyzet miatt

Kitekintő – 2019. január 25., péntek | 14:01

A Szentszék Sajtótermének ideiglenes igazgatója január 24-én délután közleményt adott ki a venezuelai helyzet kapcsán.

„A Szentatya a Panamába érkező venezuelai hírek kapcsán közelről követi a helyzet alakulását, és imádkozik az áldozatokért, illetve minden venezuelaiért. A Szentszék minden erőfeszítést támogat, amely lehetővé teszi a lakosság megmentését a további szenvedéstől” – így válaszolt Alessandro Gisotti ideiglenes szentszéki szóvivő újságírók kérdéseire Panamában.

* * * 

Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát Caracasban a jobboldali Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament elnöke a hivatalban lévő államfő, a szélsőbaloldali Nicolás Maduro elleni tüntetésen. Beszédében fogadalmat tett egy átmeneti kormány vezetésére és a szabad választások megtartására.

Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok Venezuela ideiglenes elnökeként ismeri el Guaidót. A 35 éves, gazdasági mérnök végzettségű politikus a jobboldali Népakarat nevű párt tagja, akit január elején választottak meg házelnöknek.

* * *

Venezuelában a végletekig feszült a helyzet. A Szentszék óvatos állásfoglalást tett közzé, ügyelve arra, hogy ebben a bizonytalan helyzetben ne álljon egyik fél mellé sem, ne gyújtson szikrát, amely lángra lobbanhat. A venezuelai püspökök azt kérik a vezetőktől, tartsák tiszteletben az emberi életet és a szólásszabadságot. A püspöki konferencia szót emelt annak érdekében, hogy a kormány tartsa tiszteletben a tüntetéshez való jogot, amit az alkotmány biztosít, ne nyomja el erőszakkal, fegyverekkel. Kijelentik továbbá, hogy az országban jelenleg a parlament az egyetlen legitim hatalom.

A püspöki konferencia tájékoztatta a Fides hírügynökséget, hogy az ország keleti részén, Maturínban – amely olajipari központ, és ahol a rendőrség különösen erőszakosan lépett fel – hétszáz ember a székesegyházban talált menedéket, mert attól félnek, hogy a biztonsági erők erőszakkal szállnak szembe a tüntetőkkel.

Panamában Baltazar Enrique Porras Cardozo bíboros, caracasi érsek is megszólalt annak érdekében, hogy a biztonsági erők tartsák tiszteletben a tiltakozáshoz való jogot. Véleménye szerint a papoknak is joguk van tüntetni, politikai jelszavak nélkül, hogy az emberek – különösen a leggyengébbek – mellé álljanak, testvérként, reményt adva nekik.

Forrás: Vatikáni Rádió; Vatican Insider

Fotó: Vatican Insider

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria