Ferenc pápa a Pápai Tudományos Akadémia tagjaihoz: Az igazi fejlődés az emberi méltóságot szolgálja

Ferenc pápa – 2024. szeptember 26., csütörtök | 12:01

Szeptember 23. és 25. között tartotta a Pápai Tudományos Akadémia plenáris ülését az antropocén kor és a mesterséges intelligencia kihívásairól és kockázatairól. Ferenc pápa az akadémia tagjaihoz intézett beszédét szeptember 23-án tették közzé. Az akkorra tervezett audiencia a Szentatya egészségi állapota miatt elmaradt.

Mindannyiunkat egyre jobban aggaszt az a hatás, amelyet az emberiség a természetre és az ökoszisztémára gyakorol. A Pápai Tudományos Akadémia tagja, a Nobel-díjas Paul J. Crutzen holland légkörkémikus munkássága nyomán terjedt el az antropocén kor kifejezés. Crutzen úgy vélte, hogy az emberi tényező hatása a Föld atmoszférájára olyan jelentős, hogy egy új földtörténeti kort szükséges létrehozni. Az akadémia az elsők között foglalkozott az emberi tevékenység teremtett világra gyakorolt növekvő hatásával, tanulmányozta az ezzel kapcsolatban felmerülő kockázatokat, problémákat.

Ferenc pápa kifejezte, a tudományoknak mindig szem előtt kell tartaniuk azt, hogy minden ismeret és tudás a fizikai világról arra szolgál, hogy támogassa az egyén méltóságát és az emberiség egészét. A világban tapasztalható súlyos társadalmi, politikai és környezeti kihívások összefogást sürgetnek a társadalom valamennyi tagja részvételével. Dicséretes, hogy az akadémia figyelmet fordít a kirekesztett és szegény emberekre, valamint az őslakosokra is.

Idei ülésükön a mesterséges intelligencia kihívásait vizsgálták meg. A mesterséges intelligencia jótékony hatással lehet az emberiségre az orvostudomány és az egészségügyi ellátás terén, segíthet megóvni a természeti környezetet, lehetővé téve az erőforrások fenntartható használatát, tekintettel a klímaváltozásra. A pápa figyelmeztetett, hogy fel kell ugyanakkor ismerni a kockázatot, és meg kell előzni, hogy a mesterséges intelligenciát manipulatív módon használják a közvélemény alakítására, a fogyasztási szokások és a választási folyamatok befolyásolása céljából.

Minden tudományos és technológiai haladás emberi és etikai dimenziót hordoz magában, ezért az Egyház meggyőződése, hogy a haladás az emberi méltóságot és a testvériséget kell hogy szolgálja, különös tekintettel a kiszolgáltatott személyekre. Ha az egyenlőtlenséget és a konfliktusokat növeli, akkor nem hívhatjuk valós fejlődésnek. Ily módon tehát jobban oda kell figyelni és tanulmányozni kell a mesterséges intelligenciának az egyes népekre és a nemzetközi közösségre gyakorolt hatását.

A Pápai Tudományos Akadémia ebben az összetett kérdésben megfelelő normákat kíván kidolgozni a kockázatok megelőzésére és a jótékony hatás erősítésére. A jelenlegi helyzetben, amelyben úgy tűnik, eluralkodnak a válságok, a háborúk és a világbiztonság fenyegetettsége, a tudósok hozzájárulása az ismeretek fejlődéséhez az emberi család szolgálatában még fontosabbá válik a globális béke és a nemzetközi összefogás érdekében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó:  Pontifical Academy of Sciences

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria