Ferenc pápa papokkal és szerzetesekkel találkozott Dakkában: Ápoljátok az öröm lelkületét!

Ferenc pápa – 2017. december 2., szombat | 16:48

Ferenc pápa december 2-án délelőtt a dakkai székesegyházban találkozott a bangladesi papokkal, szeminaristákkal, valamint a megszenteltet élet közösségeinek képviselőivel.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozás előtt a Szentatya felkereste a székesegyház közelében található „Teréz anya otthont”, melyet a Szeretet Misszionáriusai működtetnek. Maga Kalkuttai Teréz anya alapította az intézményt – ami régebben egy kicsi otthon volt – 1976-ban, ahol aztán dakkai látogatásai során mindig megszállt. Mára nagy központtá nőtte ki magát az intézmény: árvák, fizikai és mentális betegek ezreit látják itt el, egyik részlegben pedig olyan leányanyákat segítenek, akiket háborús körülmények között megerőszakoltak, és így született gyermekük. A babák többségét európai és amerikai szülők fogadják örökbe.

A székesegyházban zajlott találkozó során, melyen mintegy ezerötszázan vettek részt, Ferenc pápa a spanyol nyelven mondott, szabadon fogalmazott beszédében a papi és szerzetesi hivatás ápolásának három szempontjára mutatott rá: a meghívás iránti személyes, illetve közös felelősségre, valamint az életöröm ápolására.

A pápa felidézte Izajás próféta rügyfakadásról szóló képét. A hajtást fakasztó növény gondoskodást, törődést igényel. Noha a növekedés a magból indul ki, mégis szükség van a külső segítségre, öntözni kell. A hivatásgondozás terén ez a gondoskodás emberi gyengédséget igényel, hiszen ahol elmarad ez a személyes törődés, ott csírájában hervad el a hivatás – hangsúlyozta a pápa. Másfelől pedig arra is készen kell állni, hogy „az éjjel sötétjében az ellenséges ember ne vesse el a konkoly magvait”. Szükség van tehát az állandó éberségre, a növekedés folyamatos követésére, mert csak így lehet megkülönböztetni a jó termést hozó növényt a gaztól. Ez a megkülönböztetés főként az állhatatos imádság révén válik lehetségessé. Ferenc pápa szép értelmezését adta az imádságnak: imádkozni azt jelenti, hogy kérjük az Urat, vegyen gondjaiba bennünket.

Második szempontként Ferenc pápa a hivatás ápolásának közösségi oldalát emelte ki, ami elsősorban egyfajta védekezést jelent a megosztottság minden fajtája ellen, hiszen sok ellensége van a harmóniának. Ezek közt külön figyelmet érdemel a nyelv, pontosabban annak fegyelmezett használata, ahogy azt Jakab apostol levele tanúsítja. Ferenc pápa nagyon kártékonynak minősítette a pletykálkodást, a kibeszélést, mely bizonyos szempontból hasonlít a terrorizmushoz, mely rejtve, titokban tevékenykedik. Ezzel szemben a helyes kritika nyílt, amikor, ha lehetséges, szemtől szembe kimondják a jól megfontolt bírálatot, vagy esetleg bevonnak egy, de csak egy megbízható közvetítőt.

Végül, harmadik szempontként Ferenc pápa az öröm lelkületének az ápolását ajánlotta. Örömtelenül, savanyú arccal nem lehet az Urat szolgálni. Avilai Szent Teréz, majd Lisieux-i Szent Teréz példáján keresztül azt ajánlotta a pápa a papoknak és a szerzeteseknek, hogy mindig a jelen pillanatban keressék az Úrban való örvendezés lehetőségét, és ne akarják azt csak bizonyos alkalmakra fenntartani.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria