Ferenc pápa a pápua új-guineai vezetőkkel találkozott

Ferenc pápa – 2024. szeptember 7., szombat | 12:35

A Szentatya szeptember 7-én, szombaton délelőtt ázsiai és óceániai útjának második állomásához érkezve a politikai vezetőkkel, a civil társadalom és a diplomáciai testület tagjaival találkozott Port Moresbyben, Pápua Új-Guinea fővárosában, az APEC house (Asia-Pacific Economic Cooperation) konferenciaközpontban.

Ferenc pápa a katolikusok hitének megerősítésére érkezett az országba.  A pápua új-guineai keresztény Boldog Peter To Rot tanúságtételét emelte ki, akit Szent II. János Pál pápa avatott boldoggá 1995-ben Port Moresbyben. A keresztény felekezetek dicséretes karitatív munkát végeznek a szegények körében, fontos, hogy az összefogás és a Jézus Krisztus iránti szeretet vezérelje mindig cselekedeteiket.

A Szentatya utazásának mottója: „Pray”, azaz „Imádkozz”.

Egy olyan nemzet ugyanis, amelyik imádkozik, erőt és reményt merít, ezért van jövője.

A logón szereplő paradicsommadár pedig a szabadságot jelképezi; azt a belső szabadságot, amelyet senki nem fojthat el, mert Isten őrzi, aki szeretet, és aki azt akarja, hogy gyermekei szabadok legyenek.

Pápua Új-Guinea több száz szigetén élők több mint 800 különböző nyelvet beszélnek, számtalan népcsoporthoz tartoznak. Ez rendkívüli kulturális gazdagságról tanúskodik, amely személy szerint Ferenc pápát is lenyűgözi, ahogy mondta: „Képzelem, hogy ez az óriási változatosság mekkora kihívás lehet a Szentléleknek, aki összehangolja a különbözőségeket”.

Természeti kincsekben is bővelkednek, és ezeket a javakat Isten az egész közösségre bízta. Ezért

fontos, hogy kiaknázásuk a helyi lakosság igényeit figyelembe véve életkörülményeik javítását szolgálja

– mutatott rá a pápa. Felelősségre intette tehát a politikai vezetőket és az állampolgárokat egyaránt, hogy a kulturális és természeti erőforrások használata fenntartható és egyenlő fejlődést biztosítson mindenki javára, a nemzetközi összefogás révén, kölcsönös tiszteleten alapulva és valamennyi szerződő fél érdekeit szem előtt tartva.

A tartós eredmények stabil intézményi háttért kívánnak, nemzeti összhangot, amelyben a különböző vélemények tiszteletben tartása mellett egyetértés van az alapvető döntésekről, így megvalósulhat az átfogó és szolidáris fejlődés, hosszú távú látásmódot alkalmazva.

A pápa annak a kívánságának adott hangot, hogy

szűnjön meg a törzsi erőszak, mely sok áldozatot követel és nem engedi, hogy a lakosság békében éljen és fejlődjön.

A Szentatya mindenkit felelősségre szólított az erőszak spiráljának megszakítása, a gyümölcsöző együttműködés megvalósítása érdekében. Ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy fontos véglegesíteni Bougainville szigetének státuszát, nehogy kiújuljanak a korábbi feszültségek.

Az anyagi szükségletek biztosítása nem elegendő a boldogsághoz, hiszen az emberi szívben lakozó remény ad erőt ahhoz, hogy higgyünk a jövőben, a társadalom életerős és derűs legyen.

Nem szabad szem elől veszíteni a helyes értékrendet, a belső tartást, ami megóv a korrupció veszélyétől.

Utalva az őt köszöntő kormányzó szavaira, a Szentatya kiemelte a nők szerepét, életet adó és országot növelő erejét, akik első helyen állnak az emberi és lelki fejlődésben. Szent Mihály arkangyal, Pápua Új-Guinea védőszentje őrködjön felettük és védje meg őket minden veszélytől – fohászkodott a pápa.

A Szentatya örömmel érkezett erre a földre, mely oly távol fekszik Rómától, mégis közel áll a Katolikus Egyház szívéhez. Az Egyház szívében ugyanis ott van Jézus Krisztus szeretete, aki a kereszten átölelt minden embert.

Evangéliuma minden népnek szól, nem kötődik világi hatalomhoz, szárba szökkenhet bármelyik kultúrában

és növelheti a világban Isten országát. Az evangéliumot be kell építeni a kultúrába, a kultúrákat evangelizálni kell – tette hozzá.

Fogadja be ez a föld Isten országát, és Pápua Új-Guinea lakosai hagyományaik sokféleségében éljenek együtt összhangban, és tanúskodjanak a testvériségről a világnak – fohászkodott végül Port Moresbyben Ferenc pápa a politikai vezetőknek, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőinek mondott beszédében.

Ferenc pápa beszédét ITT olvashatják angol nyelven.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria