Ferenc pápa részvéttáviratot küldött Obando Bravo nicaraguai bíboros halálára

Ferenc pápa – 2018. június 5., kedd | 18:37

Ferenc pápa táviratban fejezte ki részvétét Miguel Obando Bravo SDB bíboros halála miatt. Managua nyugalmazott érseke június 3-án hunyt el, 92 éves korában.

Gyásztáviratában – melyet Managua jelenlegi érsekének, Leopoldo José Brenes Solórzano bíborosnak címzett – Ferenc pápa úgy jellemezte Obando Bravo bíborost, mint hűséges lelkipásztort, aki életét Isten és az Egyház szolgálatának szentelte. A pápa imádkozik az elhunyt főpásztor lelki üdvéért, fohászkodik az Úrhoz, hogy adja meg neki a dicsőség hervadhatatlan koszorúját.

* * *

Az 1961-től dúló nicaraguai polgárháború lezárásában játszott mediátori szerepéért 2016-ban a nicaraguai nemzeti gyűlés „a béke és a kiengesztelődés atyja” címet ajándékozta Miguel Obando Bravo bíborosnak. A főpásztor kiállt az emberi jogok védelméért a Somoza-féle jobboldali diktatúra, majd a baloldali sandinista rezsim idején egyaránt. Számos nemzetközi szervezet tüntette ki töretlen lelkipásztori és humanitárius elkötelezettségéért.

Miguel Obando y Bravo 1926. február 2-án született a nicaraguai La Libertadban. A granadai szalézi kollégiumban tanult, majd San Salvadorban szerzett bakkalaureátus fokozatot latinból és görögből. Salvador fővárosában diplomázott matematika, fizika és filozófia szakon. Miután belépett a szalézi rendbe, Guatemalában tanult teológiát; Kolumbiában, Venezuelában és Rómában pedig hivatáspszichológiát.

1958. augusztus 10-én szentelték pappá. Matematikát és fizikát oktatott nicaraguai és salvadori középiskolákban. A San Salvador-i szalézi szeminárium fegyelmi elöljárója volt (1959), majd a rend közép-amerikai tartományának tanácsosa (1962), valamint a szalézi rend 1965-ös nagykáptalanjának közép-amerikai és panamai delegátusa.

VI. Pál pápa 1968. január 18-án nevezte ki matagalpai segédpüspöknek. A nicaraguai városban végzett lelkipásztori szolgálata során kitüntetett figyelmet szentelt a szegény gazdálkodóknak. 1970. február 16-án nevezték ki Managua érsekévé. A nicaraguai püspököket ő képviselte az 1971-es rendes püspöki szinóduson. Hat különböző ciklusban vezette a nicaraguai püspöki konferenciát 1971 és 1997 között, majd újból 1999-től 2005-ig. 1976-tól négy éven át a Közép-amerikai és Panamai Püspöki Titkárság elnöke volt. 1981 és 1985 között a Latin-amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CELAM) szerzetesi osztályának vezetője volt. II. János Pál pápa kreálta bíborossá 1985. május 25-én. 2005. április 1-je óta volt Managua nyugalmazott érseke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: DonBoscoSalesianPortal.org; SIR

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria