Ferenc pápa részvéttáviratot küldött a szerbiai lövöldözések kapcsán

Ferenc pápa – 2023. május 8., hétfő | 13:12

Május 3-án Belgrádban egy 13 éves diák lelőtte nyolc iskolatársát és egy iskolaőrt, további hat diákot és egy tanárt megsebesített. Május 5-én egy 20 éves férfi lőtt emberekre a Belgrád elővárosi kerületéhez, Mladenovachoz tartozó két településen; nyolcan meghaltak, tizennégyen pedig megsebesültek. A Szentatya aznap táviratban fejezte ki együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak.

Május 5-én a 20 éves férfi a Belgrád egyik elővárosi kerületéhez, Mladenovachoz tartozó Malo Orasjéban öt embert lőtt le, további hatot megsebesített, majd a közeli Dubonába ment, ahol további három embert megölt, nyolcat pedig megsebesített egy automata fegyverrel. A vérontást alig 40 órával előzte meg a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolában történt lövöldözés, melyben egy 7. osztályos diák nyitott tüzet apja fegyverével.

A Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával ellátott részvéttávirat címzettje Német László SVD, a Szent Cirillről és Metódról nevezett belgrádi főegyházmegye metropolita érseke.

Ferenc pápát mélységesen elszomorította a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolában és a Mladenovacban történt lövöldözés híre. A Szentatya arra kéri Német László belgrádi érseket, hogy fejezze ki őszinte részvétét mindazoknak, akiket ezek az értelmetlen erőszakos cselekmények érintettek. A Szentatya imádkozik értük és lelki közösségben van mindazokkal, akik az ártatlan áldozatokat gyászolják. A lövöldözésben elhunytakat Ferenc pápa a feltámadt Úr szerető ölelésébe ajánlja.

A Szentatya a Szentlélek vigasztalását és erejét kéri a gyászoló családok és a sebesültek számára, akikre szívből adja vigasztaló apostoli áldását.

Forrás: Vatican News; MTI

Fotó: Vatican News magyar Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria