Ferenc pápa: A sport segítse elő a találkozás kultúráját

Ferenc pápa – 2018. július 17., kedd | 14:12

A Szentatya üzenetet küldött a Rio de Janeiróban augusztus 25-én tartandó sportkonferenciára. A sport nemcsak a szórakozás egy formája, hanem mindenekelőtt eszköz a találkozás kultúrájának támogatására – hangsúlyozza a pápa.

A sport mint az emberi, a gazdasági és a társadalmi fejlődés eszköze címmel rendeznek szemináriumot augusztus 25-én Rio de Janeiróban, a Fundação Getúlio Vargas (Getúlio Vargas Alapítvány), a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az International Centre for Sports Studies (Sporttanulmányok Nemzetközi Központja) szervezésében.

Ferenc pápa üzenetet küldött a konferencia szervezőinek és a résztvevőinek, arra buzdítva őket, hogy továbbra is azon erény gyakorlásaként mozdítsák elő a sportot, amely segíti az ember átfogó növekedését a közösségek fejlődésében. Mindezt abban a meggyőződésben tegyék, hogy a sport nemcsak szórakozás, hanem a testvériség és a szolidaritás kultúrája építésének eszköze; biztos út egy békésebb és igazságosabb világ építéséhez.

A brazíliai szeminárium a Vatikánban 2016-ban a Kultúra Pápai Tanácsa által a sportról rendezett konferenciából merít ösztönzést. A Rio de Janeiró-i konferencián elsőként Melchor Sánchez de Toca Alameda prelátus, a vatikáni dikasztérium altitkára szólal fel, a sport és hit témában (ő a Sport az emberiség szolgálatában elnevezésű mozgalom felelőse); a második előadást Vidar Halldorsson izlandi egyetemi tanár tartja, aki az izlandi társadalomkutató és -elemző központ tagja, továbbá a sportról megjelent számos publikáció szerzője (többek között a következő témákban: A kiválóság társadalmi kontextusa a sportban; Sport Izlandon. Miként érnek el nemzetközi sikereket a kis országok?).

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria