Ferenc pápa Svédországba látogat a reformáció 500. évfordulója alkalmából

Ferenc pápa – 2016. január 26., kedd | 9:01

A Szentszék Sajtóterme január 25-én, hétfőn adott hírt a tervezett látogatásról. Ferenc pápa, valamint a Lutheránus Világszövetség elnöke és főtitkára fogják vezetni a vallásközi megemlékezést, együttműködve a Svéd Evangélikus Egyházzal és a Stockholmi Katolikus Egyházkerülettel.


Ferenc pápa részt vesz a katolikus és az evangélikus egyház közös szertartásán, amelyet 2016. október 31-én tartanak a svédországi Lundban a reformáció 500. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetén.

Luthert Mártont a római pápa 1520-ban közösítette ki az egyházból. 

A közös megemlékezés október 31-én lesz Lund városában, ahol a Lutheránus Világszövetség 1947-ben megalakult. Az eseményen közös imádkozást is terveznek. A világszövetség részéről Munib A. Jounan püspök, elnök és Martin Junge tiszteletes, főtitkár vesz részt többek között a ceremónián. A Vatikán a világszövetséggel közös nyilatkozatban jelentette be az eseményt. 

Federico Lombardi vatikáni szóvivő szerint a pápa ezzel a közös megemlékezéssel „nagyon fontos gesztust gyakorol a párbeszéd érdekében”. Junge tiszteletes azt hangsúlyozta, hogy „a katolikusok és lutheránusok megbékélésére törekedve az igazságért és a békéért is dolgoznak egy konfliktusok és erőszak sújtotta világban”.

Ferenc pápa január 25-én este a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában vezette az esti vesperást, amelynek keretében bocsánatot kért a más egyházakkal szemben elkövetett „nem evangéliumi magatartásért”. A katolikus egyházfő egyértelműen a más keresztény egyházakkal való múltbéli megosztottságra utalt, valamint az egyházakból való kizárásokra, kölcsönös üldözésekre. A Szent Pál-bazilikában tartott esti ima (vesperás) Szent Pál megtérésének ünnepére esett és lezárta a keresztény egység imahetét. 

A keresztény egyházak közötti megosztottságért, a katolikus egyház bűneiért és a más keresztény egyházak tagjainak üldözéséért II. János Pál pápa 2000. március 12-én, az akkori szentévben kért bocsánatot. A lengyel pápa szintén úgy fogalmazott, hogy a katolikus egyház magatartása nem egyezett az evangéliummal. 

Ferenc pápa 2013 októberében a Lutheránus Világszövetség tagjait a Vatikánban fogadva szintén kölcsönös megbocsátást és egységet sürgetett.

Fabiny Tamás evangélikus püspök a közös megemlékezéssel kapcsolatban az Evangélikus.hu oldalnak adott nyilatkozatában elmondta:  „Az 1999-ben Augsburgban aláírt, a Megigazulástanról szóló közös nyilatkozat után nemrégiben megjelenhetett a Szembenállástól a közösségig című kötet, amelyet most egy liturgikus füzet is követett. Remélem, hogy ezek után a dokumentumok után ezen a megemlékezésen egyfajta jelképes cselekedetre, kölcsönös bocsánatkérésre is sor kerülhet majd, amely előreviheti az ökumené ügyét. Hiszem, hogy még a mi életünkben eljön majd az az idő, amikor létrejöhet a római katolikusokkal a közös úrvacsoravétel is.”

Forrás: Vatikáni Rádió, MTI, Evangélikus.hu

Fotó: Sjoneall.net

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria