Ferenc pápa a Szent Péter téren megáldotta Szent Rita szobrát

Megszentelt élet – 2015. október 1., csütörtök | 15:33

Ferenc pápa szeptember 30-án, az általános kihallgatás után megáldotta Szent Rita hat méter magas szobrát, amelyet hamarosan a szerzetesnő szülővárosába, Casciába visznek. A Vatikáni Rádió a casciai Szent Rita-kolostor apátnőjét kérdezte arról, mit tanít Rita napjaink emberének.


A Szentatya a katekézis után arra hívott a Szent Péter téren mindenkit, hogy az irgalmasság szentévében úgy tekintsen Rita különleges életére, lelki tapasztalatára mint az irgalmas Isten hatalmának jelére. Megáldotta a hat méter magas, harminc tonna súlyú, libanoni mészkőből készült szobrot, amelyet néhány nap múlva elszállítanak, és a szent szülővárosa, Cascia és Roccaporena városrész közti útkereszteződésnél helyeznek el.

A Vatikáni Rádió olasz nyelvű adásában Mario De Carolis, Cascia alpolgármestere elmondta, hogy Libanonban nagy tisztelet övezi Szent Ritát. A maronita atyák számára különösen fontos az alakja, a libanoni Charbel atya gyakran ellátogat az olasz városba Szent Rita tiszteletére. A maronita egyház finanszírozta Najef Alvan libanoni szobrászművész alkotásának elkészítését. Renato Boccardo püspök, a helyi önkormányzat és a tűzoltóság is nagy részt vállaltak abban, hogy a műalkotás elkészüljön, és a szeptember 30-i általános kihallgatásra érkezők megcsodálhassák a Szent Péter téren.

Cascia testvérvárosi kapcsolatban áll Dbajeh libanoni várossal, a helyi maronitákkal közösen határozták el, hogy szobrot emelnek az általuk annyira tisztelt szentnek. Szent Rita a libanoniak számára a béke jele, és napjainkban nagy szükségük van erre az áldásra – tette hozzá a polgármester. Márciusban Casciából egy csoport Libanonba látogatott, megnézték kolostoraikat, és nagyon meglepte őket, hogy minden templomban ott van Szent Rita szobra.

De Carolis elmondta, hogy október 18-án a hatalmas szobor a helyére kerül, és ebből az alkalomból Béchara Boutros Raï maronita pátriárka mutat be ünnepi szentmisét.


A Vatikáni Rádió a casciai Ágoston-rendi apácák klauzúrás kolostorának – Szent Rita egykori lakóhelyének – apátnőjét, Natalina Todeschinit kérdezte arról, mi az oka annak, hogy egyre növekvő tisztelet övezi a középkori szentet. Az apátnő úgy véli, Rita a nép szentje, nagyon sokan úgy érzik, közel áll hozzájuk. Egy közülük: mint lánygyermek, feleség, édesanya, özvegy, rendtárs mindig nagy egyszerűségben élte az életét, amely bármelyikünk élete lehetne. Olyan, mint egy barátnő, akihez az ember bizalommal fordulhat, akinek elmondhatja, milyen lelkiállapotban van, mire lenne szüksége. Olyan barátnő, aki nagyon közel van Istenhez, közbenjár nála értünk minden szükségünkben, ha hozzá fordulunk.

Sok tisztelője tesz tanúságot Rita hatékony közbenjárásáról, sokan írnak, telefonálnak a kolostorba, hogy a szerzetesnők imádságait kérjék olyan nehéz körülmények között, mint családi konfliktus, anyagi nehézségek, munkanélküliség, betegség. Az embereknek szükségük van valakire, aki meghallgatja őket – hangsúlyozta a kolostor apátnője. – A nővérek mindenkit meghallgatnak, vigasztalnak, tanácsot, reményt adnak, a szeretet, a jóság, a béke, az igazságosság és a testvériség keresztény értékei felé irányítják a hozzájuk fordulókat. Úgy hívják ezeket a beszélgetéseket: „a vigasztalás szolgálata”.

Rita a béke és a megbocsátás szentje. Feleségként a türelem és az elfogadás, a másokért való élet jellemezte. Férjének nehéz természete volt, de ő mindig azt mondta: „Rá szeretném vezetni a férjemet, hogy derűs, nyugodt életet éljen velem és a gyerekekkel, akiket Isten nekünk adott.” Szüntelenül imádkozott érte. Anyaként sem volt könnyű dolga. Miután férjét megölték, gyermekei erőszakos bosszút akartak állni apjuk haláláért. Ő ezért házról házra járt, hogy békét teremtsen ott, ahol gyűlölet élt a szívekben. A békét Isten adja – tette hozzá Natalina nővér –, Rita pedig magába fogadta ezt a békét, és felkínálta másoknak is. A családoknak békére van szükségük, és Szent Rita fénylő példáját mutatja annak, hogy lehetséges békében élni: minden erejével imádkozott, hitt abban, hogy Isten békét teremthet a szívekben, és mindent megtett azért, hogy segítsen ennek a békének a megteremtésében.


Mit tanít Szent Rita napjaink emberének? Ő, aki a párbeszéd és a kiengesztelődés, a Krisztus és a testvérek iránti szeret útján járt, azt kéri, szeressük szívből Istent, legyünk az eszközei, gyakoroljuk a befogadást és az irgalmasságot, ahogyan ő tette egész életében – hangsúlyozta a casciai Szent Rita-kolostor apátnője.


Fotó: L’Osservatore Romano

Vatikáni Rádió olasz nyelvű szerkesztősége/Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria