Ferenc pápa szeptember eleji látogatására készül a kelet-timori egyház

Ferenc pápa – 2024. augusztus 5., hétfő | 14:20

Graciano Santos Barros, a dili főegyházmegye általános helynöke szerint a pápai út mottója (A hited legyen a kultúrád) hangsúlyozza a kelet-timori emberek mélyen gyökerező katolikus hite, illetve a kultúrájuk és a közelmúlt hányattatott történelme közötti szoros összefüggést.

Ferenc pápa lesz a második katolikus egyházfő, aki ellátogat Kelet-Timorba Szent II. János Pál után, aki 1989. október 12-én járt a fővárosban, Diliben, a Távol-Keletre tett apostoli útja során. A lengyel pápa látogatása nemzetközi figyelmet fordított a kelet-timoriak helyzetére, akik akkoriban elnyomó indonéz uralom alatt álltak.

Háromnapos apostoli útja során Ferenc pápa a tervek szerint találkozik a helyi papsággal, a szerzetesekkel és a fiatalokkal, valamint szentmisén prezideál a Tasi Tolu komplexumban Diliben, ugyanazon a helyen, ahol Szent II. János Pál 35 évvel ezelőtt szentmisét mutatott be.

Kelet-Timor területéről, a szomszédos Indonéziából és más országokból több mint 700 ezer hívőt várnak a szertartásra. A legfiatalabb ázsiai nemzetállamban, amely 2002-ben nyerte el függetlenségét több mint két évtizedes küzdelem és vita után, valamint az ENSZ által támogatott 1999-es népszavazást követően, a 95 százalékban katolikus lakosság nagy lelkesedéssel készül a pápalátogatásra. Erről nyilatkozott Bento Pereira atya, a Kelet-timori Püspöki Konferencia nemzetközi kommunikációs és médiafelelőse a Fides missziós hírügynökségnek. Kifejtette: nemcsak anyagi, hanem lelki értelemben is zajlanak az előkészületek. A katolikusokat arra hívják, hogy mondjanak el egy erre az alkalomra íródott imát, valamint katekézissorozatot tartanak nekik Ferenc pápa tanításairól és a látogatás fő témájáról: „A hited legyen a kultúrád”.

Graciano Santos Barros, a dili főegyházmegye általános helynöke a Fides missziós hírügynökségnek elmondta, hogy a mottó meghívás a kelet-timori katolikusoknak, hogy hitüket a kulturális örökségükkel való harmóniában éljék meg. A pap megjegyezte, hogy ez egyben emlékeztető a katolikus hitük és az indonéz megszállás zűrzavaros évtizedei közötti szoros kapcsolatra is. „A hit elkísérte minden lépésünket a szenvedésben és a reményben – hangsúlyozta az általános helynök. – Ma, 25 évvel a függetlenségi népszavazás után, megbékélt szívvel tekinthetünk történelmünkre, felismerve Isten művét, aki megvilágosította az emberek elméjét és szívét sok kritikus pillanatban.”

Az egykori portugál gyarmat 16. században kezdődött evangelizációja szorosan összefonódik az Egyházzal, amely jelentős szerepet játszott az függetlenségi küzdelem 25 éve idején. Az Egyház arra törekedett, hogy közel álljon a szenvedő kelet-timori emberekhez, és elítélte az indonéz megszálló hadsereg által elkövetett atrocitásokat, miközben a békéért és a kiengesztelődésért tevékenykedett.

A dili főegyházmegye volt apostoli adminisztrátorainak, Martinho da Costa Lopes, Alberto Ricardo da Silva és Carlos Ximenes Belo szalézi püspököknek a neve továbbra is él a kelet-timori emberek emlékezetében. Carlos Ximenes Belo szalézi püspök, annak az elkötelezettségnek köszönhetően, amellyel  az erőszakmentes küzdelmet támogatta, elnyerte az 1996-os Nobel-békedíjat, megosztva José Ramos-Hortával, a függetlenségi küzdelem vezetőjével, későbbi kelet-timori elnökkel. Abban az időszakban a szerzetesnők, a papok, a hitoktatók és a szerzetesek döntő szerepet játszottak azáltal, hogy megmutatták közelségüket a szenvedő emberekhez. „Mindig közel voltak, osztoztak sorsunkban.”

Ez a közelség és támogatás Kelet-Timorban a katolikusok számának jelentős növekedését eredményezte: ma az 1,4 milliós lakosság közel 95 százalékát teszik ki. Ez azt mutatja, hogy „az elnyomás idején a hit tartóoszlopot jelentett az emberek számára – mutatott rá az általános helynök. – Nyitott szívvel Kelet-Timor népe megértette és érzékelte, hogy az evangélium volt az egyetlen út, az egyetlen üdvösség: az Úrhoz kiáltottak, bíztak benne, és az Úr meghallotta imáikat, és nem hagyta el őket, hanem elvezette őket a nekik ígért föld felé.”

Szeptember 2–13. közötti ázsiai és óceániai apostoli látogatása során Ferenc pápa Pápua Új-Guineából utazik Kelet-Timorba, ahol szeptember 9-től 11-ig fog tartózkodni. A pápai út logójának közepén Ferenc pápát látjuk áldásra emelt kezével. Mögötte egy földgömb van, amelyből kiemelkedik Kelet-Timor térképe. Felette, ívesen felírva a pápai látogatás mottója olvasható: „A hited legyen a kultúrád”. Ez arra buzdítja a kelet-timoriakat, hogy kultúrájuk és hagyományaik szerint éljék meg hitüket.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News és Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria