Ferenc pápa: A szeretet életben tartása a papok elsődleges kötelessége

Ferenc pápa – 2024. április 6., szombat | 14:01

Ferenc pápa április 4-én fogadta három vatikáni kollégium, a IX. Piuszról elnevezett latin-amerikai (Pontificio Colegio Pio Latino Americano) és brazil (Pontifício Colégio Pio Brasileiro), valamint a mexikói pápai kollégium (Pontificio Colegio Mexicano) tagjait. A Szentatya beszédét – amelyet át is adott a megjelenteknek – a papi élet középpontját jelentő témának, a szeretetnek szentelte.

„A szeretet, az első szeretet gyűjtött itt össze mindannyiunkat – fogalmazott a pápa –, ennek a szeretetnek az életben tartása pedig elsődleges kötelességünk. Mint minden embert, Isten meghívott, hogy gyermekei legyünk, és ránk bízott egy különleges feladatot is, ami még jobban közel visz bennünket őhozzá: hogy másoknak ajándékozzuk magunkat. Ők adják a mi létezésünk okát, szeretetünk célját, mert bennük valósítjuk meg ezt a szolgálatot, melyet az Úr kér tőlünk.”

„Minden férfi, minden nő, minden gyermek a szememben úgy jelenik meg, mint annak a titokzatos testnek a tagja, amelynek feje Krisztus. Krisztus nevében cselekedni azt jelenti, hogy Jézus valódi képmása vagyok, és minden arcban, könnycseppben »Veronika« leszek. Hogyan? Úgy, hogy papi öltözékemmel törlöm le a könnyeket – mutatott rá Ferenc pápa. – Elsősorban az imádság révén, minden konkrét helyzetet Isten színe elé tárva: »Uram, íme, akit szeretsz, beteg« (Jn 11,3).

Másodsorban az önzetlen eucharisztikus felajánlással, egész létezésünk felajánlásával. Amikor Jézus azt kérdezi: »Ki tudjátok inni azt a kelyhet, amelyet majd én kiiszom?« (Mt 20,22), nem pusztán elméleti készséget keres a vértanúságra, hanem radikális elfogadását kéri annak a ténynek, hogy azért vagyunk itt, hogy az ő akaratát teljesítsük, és lemondjunk a saját akaratunkról. Tanulmányaink, munkánk és pihenésünk, minden egyes döntésünk – legyen az egy életre szóló, vagy hétköznapi választás – minden ennek a szolgálatnak van alárendelve. 

Harmadsorban pedig az alázattal valósítjuk meg papi szolgálatunkat, tudva, hogy zarándokok vagyunk, rászorulunk az imára, még azoknál is jobban, akiket szolgálni vagyunk hivatottak. Az Úrnak, kínszenvedésekor megjelent egy angyal, hogy megerősítse őt (vö. Lk 22,43).”

A Szentatya buzdította a kollégiumokban tanulmányaikat végző papokat és szeminaristákat: „Ne becsüljétek alá a közbenjárók imáinak erejét, akiket Isten helyez az utunkba; akik képeznek benneteket, akik paptársaitok, akik legszorosabb környezetetekben élnek. Bízzatok az imában, amelyet Isten hűséges népének valamennyi tagja intéz az Úrhoz, és ne feledjetek el imádkozni pásztoraikért és értem, a pápáért. Jézus áldjon meg benneteket és a Guadalupei Szűz Mária, Amerika patrónája őrizzen meg titeket!” – búcsúzott Ferenc pápa a pápai kollégiumok közösségétől.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria