Ferenc pápa szeretne Kínába látogatni

Ferenc pápa – 2024. augusztus 12., hétfő | 14:39

Augusztus 9-én tette közzé a Vatikán azt az interjút, melyet május 24-én, Szűz Mária, a Keresztények Segítsége ünnepén készített a pápával Pedro Chia jezsuita szerzetes, a Jézus Társasága kínai rendtartományának médiafelelőse.

„A kínai egy nagy nép, mely nem tékozolhatja el az örökségét, hanem türelemmel tovább kell vinnie azt” – fogalmazott a pápa. A Szentatya nem rejtegette a szándékát, hogy továbbra is szeretne ellátogatni az ázsiai országba, a Keresztények Segítsége kegyhelyre.

Ferenc pápa az Apostoli Palota dolgozószobájában adott interjút Pedro Chia atyának, a Jézus Társasága Kínai Rendtartománya Sajtóirodája igazgatójának, melyben „a remény üzenetét” hangsúlyozza és „áldását küldi minden kínai ember számára”. Pedro Chia atya az interjút május 24-én a sesani Mária-kegyhely patrónájának emléknapján készítette, amire az apropót az adta, hogy  a Szentatya éppen „ide szeretne ellátogatni, hogy a Szűzanya segítségét kérje a kínai emberek és a kínai katolikusok részére”. 

A Szentatya az ázsiai országban „szeretne találkozni a helyi püspökökkel” és „Isten oly hűséges népével”. „Hűséges ez a nép, sok mindent átélt és az emberek hűségesek maradtak.” A pápa különösen is a fiatal kínai katolikusok számára ismételte el a remény fogalmát, annak ellenére is, hogy tudatában volt annak, hogy tautologikus dolognak látszik a remény üzenetét küldeni egy olyan népnek, amely a remény és a türelmes várakozás tanítómestere. Ez pedig „nagyon szép dolog”. Kína „egy nagy nép”, amely „nem pazarolhatja el örökségét”, éppen ellenkezőleg: „türelmesen tovább kell vinnie saját örökségét”.

Az interjúban a Szentatya kitért saját pápaságára, mely során nagy hangsúlyt fektet a dikasztériumok vezetőinek meghallgatására, majd az egyeztetések után a velük való együttműködésre.

A kritika mindig segít, akkor is, ha nem konstruktív

– állapította meg. – Mindig hasznos dolog elgondolkodni az eljárásunkon. Az ellenállás mögött pedig jó kritika is állhat.” Néha várni kell és el kell tudni viselni azt, ha fájdalommal is jár. „Mint napjainkban is, amikor bizonyos kis csoportok ellenállást tanúsítanak az Egyházzal szemben.”

A nehézségek és az elhagyatottság pillanatai mindig úgy oldódnak meg, hogy az Úr vigasztalást nyújt”

– tette hozzá.

A péteri szolgálata során eddig tapasztalt számos kihívás közül a pápa különösen a világjárványra emlékeztetett, valamint a jelenlegi háborúkra, főként Ukrajnában, Mianmarban és a Közel-Keleten. „Mindig párbeszéddel próbálom megoldani a konfliktusokat. Ha pedig nem megy, akkor türelemmel és humorérzékkel” – magyarázta a pápa Morus Szent Tamás példájára utalva.

Ferenc pápa személyes hangon felidézte, hogy jezsuita szerzetesi élete során átélt néhány válságot. „Ám ez egy normális dolog, különben nem lennék ember.” A válságokat kétféleképpen lehet leküzdeni.

Mint egy labirintusba, lép be az ember és járja végig azt, majd a csúcsán, felülről lép ki belőle, de sohasem egyedül, hanem mások segítségével és kíséretével”,

mert „hagyja, hogy segítsenek neki, ami nagyon fontos”. „Az Úrtól kérem hozzá a kegyelmet, hogy bocsásson meg nekem és hogy legyen hozzám türelmes.”

A pápa a jezsuita rend négy egyetemes apostoli preferenciájára is kitért, amelyeket 2019-ben rögzítettek az elkövetkezendő tíz évre: a lelkigyakorlatok és a megkülönböztetés elősegítése, a szegények és kirekesztettek kísérése, a fiatalok elkísérése a remény jövőjének megteremtésében és végül a közös otthon gondozása. Ez négy „integrált” alapelv, amelyek nem választhatók el egymástól. A pápa hozzá is tette, hogy a kísérés, a megkülönböztetés és a missziós lelkület a jezsuita rend sarokkövei.

Az Egyház jövőjét tekintve a Szentatya emlékeztetett arra, hogy egyesek szerint az Egyház „mind kisebb” lesz, és „vigyáznia kell, nehogy beleessen a klerikalizmus és az e világi lelkület csapdájába”, melyek Henry de Lubac szerint az Egyházat sújtó két legnagyobb csapás.

Ferenc pápa az utódjáról szólva az imádkozás fontosságára emlékeztet, mert aki majd utódja lesz Péter székében, ahhoz „az Úr imában szól majd”. Végül a Szentatya áldását küldte minden kínai ember számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

A sanghaji Sösani (Sheshan) Miasszonyunk Nemzeti KegyhelyA sanghaji Sösani (Sheshan) Miasszonyunk Nemzeti Kegyhely