Ferenc pápa: Abszurd a háború azokon a helyeken, ahonnan elindult az evangélium békét hozó üzenete

Ferenc pápa – 2024. június 29., szombat | 15:00

A Keleti Egyházakat Segítő Mű (ROACO) június 24–27-ig tartotta plenáris ülését Rómában. A résztvevőket a zárónapon audiencián fogadta a pápa, és a Közel-Kelet, Szíria, Libanon, a Szentföld, Ukrajna, a Kaukázus és az etiópiai Tigré békéjéért emelte föl a szavát.

A Szentatya azt kérte, hogy az Egyház tagjai segítsék az elmenekült és diaszpórában élő keleti keresztényeket, hogy megőrizhessék gazdag lelki hagyományaikat.

Ferenc pápa szívből jövő köszönetét fejezte ki a ROACO valamennyi tagjának, azoknak az ügynökségeknek, amelyek a keleti katolikus egyház papjait és híveit Rómában, illetve származási országaikban segítik.

Éppen azokon a helyeken dúlnak véres harcok, ahonnan elindult az evangélium békét hozó üzenete, és keresztény testvéreink menekülni kényszerülnek,

mutatott rá a pápa. A konfliktusokat szító és abból hasznot húzó erőknek újra megismételte erőteljes felhívását: Álljanak meg! Szüntessék be a harcokat, lépjenek a tárgyalások útjára, hogy a sokat szenvedett lakosság végre békére találjon!

A Szentatya köszöntötte Claudio Gugerotti bíborost, a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusát, majd arról a felbecsülhetetlen értékről szólt, amit a keleti rítusok tradíciója jelent az Egyháznak. A pápa szívében hordozza a keleti egyházakat, melyeket szeretni kell. Egyedülálló spirituális és tudós hagyományok őrzői ők, akiknek nagyon sok mondanivalójuk van számunkra a keresztény életről, a szinodalitásról, a liturgiáról, gondoljunk csak az ősatyákra, a zsinatokra, a szerzetességre. A keleti egyházak között vannak olyanok, melyek teljes szeretetközösségben állnak Péter apostol utódával. Ők gazdagítják a katolikus közösséget nagyszerű történelmükkel és sajátos szépségükkel.

Ez a szépség azonban sebet hordoz magán – mutatott rá a pápa. Sok keleti egyházra súlyos kereszt nehezedik, és vértanú egyházzá váltak, magukon viselik Krisztus stigmáit.

Épp úgy, ahogy az Úr testét szögek és lándzsa döfte át, sok keleti közösség számos sebből vérzik a konfliktusok és erőszak miatt, amit el kell szenvedniük.

Gondoljunk a Szentföldre, Ukrajnára, Szíriára, Libanonra, az egész Közel-Keletre, a Kaukázusra és az etiópiai Tigré tartományra. Ott él a keleti katolikusok jó része, ahol a háború borzalmai pusztítanak. Kedves testvérek, nem maradhatunk közömbösek! – figyelmeztetett Ferenc pápa. Pál apostol feketén-fehéren arra szólít, hogy ne feledkezzünk el a rászoruló keresztényekről.

A ROACO ezt valósítja meg azzal, hogy segítséget visz a szenvedőknek. Nem azért gyűltek össze tanácskozni, hogy elméleteket és beszédeket fogalmazzanak, vagy geopolitikai elemzéseket dolgozzanak ki, hanem hogy megtalálják a módját, miként tudnak közel lenni keleti testvéreinkhez, és enyhíteni szenvedésüket. Nagyon kérlek, továbbra is támogassátok a keleti katolikus egyházakat, hogy e drámai időben is erősen gyökerezzenek az evangéliumban – fordult a Keleti Egyházakat Segítő Mű tagjaihoz a pápa. Rámutatott, ezáltal

valamennyire helyettesíteni tudják azt a támogatást, amelyet a vezetők nem tudnak vagy nem akarnak biztosítani a gyengébbeknek, a szűkölködőknek.

Ösztönözzék a papokat és a szerzeteseket, hogy mindig hallják meg népük kiáltását, tartsanak ki a hitben, helyezzék az evangéliumot minden személyes érdek elé, legyenek egységesek a jó előmozdításában.

Ferenc pápa köszönetet mondott a keleti katolikusokat segítő ügynökségeknek, amelyek evangelizáló munkájukkal részt vesznek az Egyház küldetésében, elviszik Jézus szeretetét. Köszönet illeti őket, amiért a pusztításra újjáépítéssel válaszolnak; a méltóságukat elveszítetteknek visszaadják a reményt, a gyermekek könnyeire a szeretet mosolyával felelnek; a hatalom gonosz logikájával szemben a szolgálat keresztény szellemét képviselik. Biztos vagyok benne, hogy ki fognak hajtani azok a magvak, amelyeket a gyűlölettől és a háborútól szennyezett földbe ültettetek – fogalmazott a Szentatya, majd hozzátette:

Ezáltal egy másik világ próféciáját hozzátok el, amelyik nem az erősebb törvényében hisz, hanem a nem fegyveres béke erejében.

Ferenc pápa ezután a ROACO közgyűlésének témájáról szólt, többek között a szentföldi drámai helyzetre vonatkozóan. Ott, ahol minden elkezdődött, ahol az apostolok megkapták a küldetést, hogy menjenek el a világra és hirdessék az evangéliumot, most az egész világ híveinek éreztetniük kell a közelségüket. Bátorítani kell a keresztényeket az egész Közel-Keleten, hogy álljanak ellen a kísértésnek és ne hagyják el szülőföldjüket, ahol konfliktusok dúlnak. Ferenc pápa szomorúan állapította meg, hogy a Közel-Keleten egyre fogy a keresztények száma. Mennyi fájdalmat okoz a háború, mely még inkább szörnyű és abszurd azokon a helyeken, ahol a béke evangéliumát hirdették! A konfliktusok előidézőihez, fenntartóihoz, mindazokhoz, akik abból hasznot és előnyt szereznek a pápa ismét felhívással fordul: Álljatok meg!

Álljatok meg, mert az erőszak soha nem fogja elhozni a békét. Sürgősen tűzszünetre van szükség, találkozásra és párbeszédre, hogy lehetővé tegyük a különböző népek együttélését, mivel ez az egyetlen lehetséges út egy stabil jövőhöz.

A háborúval, mely egy értelmetlen és hiábavaló vállalkozás, senki nem lesz győztes. Mindenki vesztes lesz, mert a háború már kezdettől fogva vereség mindig.

Hallgassuk meg azokat, akik a következményeitől szenvednek, az áldozatokat és a rászorulókat! De halljuk meg a fiatalok, az egyszerű emberek és a népek kiáltását is, akik belefáradtak a háborús retorikába, a meddő refrénekbe, amelyek mindig másokat hibáztatnak, jókra és rosszakra osztva a világot; a vezetőkbe, akiknek nehezükre esik egy asztalhoz ülni, hogy közvetítést találjanak és elősegítsék a megoldásokat. Ferenc pápa a meggyötört Ukrajna tragikus drámájára gondol, imádkozik értük és a híveket is erre buzdítja: nyíljanak meg a béke lehetőségei a szeretett lakosság előtt, engedjék szabadon a hadifoglyokat és a gyermekek térjenek vissza otthonaikba. A béke előmozdítása és a bebörtönzöttek kiszabadítása a keresztény hit ismérvei, amelyet nem lehet hatalmi eszközzé alacsonyítani.

A ROACO közgyűlésén megvitatták emellett a kitelepítettek humanitárius helyzetét Hegyi-Karabah térségben. A Szentatya megköszönte a nekik nyújtott támogatást, illetve azt, hogy az Örmény Apostoli Egyház is képviseltette magát a tanácskozáson. Üdvözletét küldte II. Karekin örmény katolikosznak és szeretett népének.

Ma sok keleti keresztény konfliktusok elől menekül, vagy jobb munkalehetőség, életkörülmények reményében elhagyja szülőföldjét, ezért rengetegen élnek diaszpórában. A Keleti Egyházakat Segítő Mű 97. közgyűlésén az ő lelkipásztori gondozásukról is tanácskoztak. Aktuális és fontos témáról van szó, mivel az elmúlt évtizedek tömeges kivándorlása miatt a keleti hívők nagy része hagyományos területein kívül él, ahol lelkipásztori ellátásuk gyakran hiányos, mert nincs elég pap, megfelelő egyházi struktúra és ismeretek. Ezért azok, akiknek el kellett hagyniuk szülőföldjüket, félő, hogy elvesztik vallási identitásukat is. A nemzedékek váltakozásával szertefoszlik a keleti spirituális örökség, mely felbecsülhetetlen kincs az egész Katolikus Egyház számára.

Ferenc pápa hálás a latin egyházmegyéknek, akik befogadják a keleti híveket és tiszteletben tartják hagyományaikat.

Gondoskodjanak róluk, hogy életben maradjanak és szilárdak legyenek rítusaik, kérte. A Keleti Egyházak Dikasztériumától is azt kérte a pápa, hogy ezen dolgozzanak, határozzanak meg alapelveket és normákat, amelyek segítik a latin lelkipásztorokat abban, hogy támogassák a diaszpórában élő keleti katolikusokat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria