Ferenc pápa találkozott Al Gore volt amerikai alelnökkel, klímaaktivistával

Ferenc pápa – 2024. július 6., szombat | 17:02

A Szentatya június 28-án, pénteken magánkihallgatáson fogadta Al Gore-t, az Amerikai Egyesült Államok volt alelnökét, aki Rómában tartózkodott egy háromnapos csúcstalálkozón, amelyet a Klímavalóság projekt szervezett.

A Szentszéki Sajtóközpont közleménye szerint Al Gore méltatta, hogy a pápa a Laudato si' kezdetű enciklikájával hatást gyakorolt az éghajlatváltozásról szóló 2015-ös párizsi egyezményre, valamint elismeréssel szólt a közelmúltban kiadott Laudate Deum kezdetű apostoli buzdításáról.

Al Gore a Vatikánt az „ökológiai átmenet” példaképének nevezte a gyakorlatban, utalva a közelmúltbeli pápai bejelentésre, amellyel elrendelte, hogy Santa Maria di Galeria területén agrofotovoltaikus üzemet, mezőgazdasági naperőművet hozzanak létre (Az agrofotovoltaikus rendszerek olyan energetikai és agrármegoldások, amelyek révén egyazon földterületen történik mezőgazdálkodás és fotovoltaikus napelemekkel való villamosenergia-termelés – a szerk.).

Ferenc pápa a maga részéről köszönetet mondott Al Gore-nak a klímaváltozás miatti aggodalmáért, amely mindig is ösztönözte politikai tevékenységét. Egyetértettek abban, hogy „fel kell gyorsítani az átmenetet a nagy fosszilis tüzelőanyag-vállalatok ellenállása ellenére”, és „megvitatták az együttműködés lehetséges formáit, hogy megpróbáljanak nagyobb hatást gyakorolni a közvéleményre”.

A zártkörű találkozó után Al Gore ellátogatott a Szent Péter-bazilikába, ahol találkozott Mauro Gambetti bíborossal. A pápai bazilika kommunikációs igazgatója, Enzo Fortunato elmondta, Al Gore kötelezettséget vállalt arra, hogy hozzájárulását adja a következő, 2026-os gyermekek világnapjához, valamint a közelgő 2025-ös szentévhez.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria