Ferenc pápa tíz fiatallal ebédelt Lisszabonban

Ferenc pápa – 2023. augusztus 5., szombat | 17:00

Tíz fiatal a világ különböző részeiről augusztus 4-én, pénteken együtt ült az ebédlőasztalhoz Ferenc pápával a lisszaboni apostoli nunciatúrán. A pápa válaszolt kérdéseikre, amelyek a béke, az élet védelme, az új generációk előtt álló kihívások témáit érintették. Mindenkit arra buzdított, hogy soha ne veszítse el az örömét. A pápának ajándékokkal is kedveskedtek a fiatalok.

Sebastião, Clara Ysabel, Joana, Luis Carlos, Beatriz, Pedro, Audrey, Hannah, Karam, Maria Magdalena a tíz fiatal, akik augusztus 4-én a pápával ebédeltek a lisszaboni apostoli nunciatúrán az ifjúsági világtalálkozó keretében. Különböző korú (34 és 24 év közötti) és különböző nemzetiségű fiatalokról van szó: hárman Portugáliából, egy-egy fiatal Peruból, a Fülöp-szigetekről, Egyenlítői-Guineából, az USA-ból, Palesztinából, Kolumbiából, Brazíliából érkezett. Megújították ezzel azt a régi hagyományt, amely minden ifjúsági világtalálkozón megismétlődik: a pápa együtt ebédel a fiatalokkal. A pápai ebéden jelen volt Manuel José Macário do Nascimento Clemente bíboros, lisszaboni pátriárka és Amèrico Aguiar segédpüspök, kinevezett bíboros, a 2023-as lisszaboni ifjúsági világtalálkozó alapítványának elnöke.

A pápa nem kérdezett, hanem meghallgatta történeteiket, válaszolt kéréseikre, tisztázta a kételyeiket, és elgondolkodtató válaszokat adott számukra. Arra is ösztönözte őket, hogy legyenek mindig „boldogok”, mint a szentek, akik soha nem szomorúak. Kitértek a béke, az életvédelem – az abortusz és az eutanázia – kérdéseire, a fiatalokra váró kihívásokra, várakozásaikra.

„Átadtuk az ajándékainkat – mondta az ebédet követően Audrey a Szentszék Sajtótermében –, és ebéd közben lehetőségünk volt feltenni a pápának néhány kérdést. Megkérdeztem tőle, hogyan legyünk jó barátok, különösen a fiatalok körében, amikor olyan sok hamis javaslat szól arról, hogyan legyünk boldogok. Nagyon meghatódtam a választól. Azt mondta a pápa, hogy az örömet nem lehet tanítani, hanem meg kell mutatni. Ezt viszem haza magammal erről a találkozóról. Szólt a pápa az evangélium öröméről is, és annak fontosságáról, hogy úgy cselekedjünk, hogy az örömöt inspiráljon.”

„Mondtam a pápának, hogy nekünk, fiataloknak a remény nagyon fontos – magyarázta Luis Carlos, aki az ifjúsági világtalálkozó grafikáján dolgozott –, hogy reményt találjunk az élet minden negatívumának leküzdésére, különösen azokra, amelyek a fiatalokat érintik, mint a drogok. A remény lehetővé teszi, hogy harcolj, és ezáltal azt, hogy boldog légy. Csodálatos lezárása volt ez annak a sok munkának, amit az IVT grafikájáért végeztem a felkészülés jegyében, minden kulisszák mögötti munkámnak. Amikor megláttam a pápát, belső békét éreztem. Azt hittem, sírni fogok, de inkább csak megnyugtatott. Én voltam az első, aki üdvözölte. Az ebéd végén kolumbiai kávét is ittunk. Isten furcsa módokon nyilvánul meg” – hangsúlyozta a fiatal.

Mindegyik fiatal ajándékkal lepte meg a Szentatyát. Pedro Luis egy levelet is átadott neki, amelyben ezt írja: „Életemet az Egyháznak akarom adni”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria