Ferenc pápa üzenetet küldött a taizéi találkozóra

Ferenc pápa – 2023. december 30., szombat | 14:00

Ferenc pápa üzenetet küldött a fiataloknak, akik részt vesznek a december 28-án kezdődött 46. taizéi találkozón Szlovénia fővárosában, Ljubljanában. A résztvevőknek I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Justin Welby anglikán prímás, valamint az EU vezetői is elküldték üzenetüket.

„Kedves barátaim, zajjal teli világban élünk, amelyben a csend és a meghallgatás értékei elfojtottak. Ebben a helyzetben arra kérlek benneteket, hogy fedezzétek fel újra a meghallgatás mély dimenzióját. A meghallgatás a szeretet cselekedete; ez áll a bizalom középpontjában. Meghallgatás nélkül kevés dolog növekedhet vagy fejlődhet. A meghallgatás teszi lehetővé, hogy megadjuk azt a teret a másik embernek, amire szüksége van a létezéshez.” Ferenc pápa így fogalmaz üzenetében, amelyet Pietro Parolin bíboros-államtitkár aláírásával küldött a Taizéi Közösség által szervezett 46. európai találkozó résztvevőinek. 

A pápa arra buzdítja a fiatalokat, hogy egy olyan társadalomban, amelyben „az erőszak egyre nagyobb teret hódít”, a konfliktusokkal és háborúkkal terhelt nehéz időkben „merjenek egy másféle világot építeni: a meghallgatás, a párbeszéd és a nyitottság világát. Ezáltal „más álmokat mutassunk fel, amelyeket ez a világ nem kínál fel, tanúskodjunk a nagylelkűség, a szolgálat, a tisztaság, a lelkierő, a megbocsátás, a hivatásunkhoz való hűség, az ima, az igazságosságért és a közjóért folytatott harc, a szegények iránti szeretet, a társadalmi barátság szépségéről” (Christus vivit, 36).

Az idei év végi taizéi találkozó témája: „Járjunk együtt”. Ezzel kapcsolatban a pápa kifejti, ez egyben azt is jelenti, hogy „töröljük el a marginalizáció, a bezárkózás, a kirekesztés és az emberek bizonyos kategóriája elutasításának útját”. A fiatalokat pedig arra hívja, hogy legyenek „hidak építői a népek, kultúrák és vallások között”, hogy a szeretetről, az igazságosságról és a békéről szóló álmokat alakítsák konkrét valósággá, éljenek a jelenben, ne áldozzák fel „értékes ifjúságukat a téves örömök és a felületesség oltárán”.

Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is elküldte üdvözletét az európai fiatalok év végi találkozójára. Kiemelte „a Taizéi Közösség spirituális hagyományát, amely több mint negyven éve, alapítója, Roger testvér nyomdokain haladva teremti meg azt az egyedülálló teret, ahol az Európa különböző részéről származó eltérő keresztény felekezetű fiatalok együtt járhatnak az egység és a kiengesztelődés zarándokútján”. A találkozó középpontjában „felfedezhetitek különbözőségünk gazdagságát és hitbeli egységünk erejét”. Majd idézi Nagy Szent Vazult: „Ha nem vagyok békében minden néppel, amennyire csak tőlem telik, nem mondhatom magam Jézus Krisztus méltó szolgájának”. Mert a keresztények nagy kihívása – különösen manapság –, hogy „jelentős szerepet játsszanak egy jobb világ, a szolidaritás és a béke ökumenikus etikája által vezérelt példamutató Európa építésében”.

Az anglikán közösség prímása, Justin Welby érsek üzenetében megjegyzi, hogy „a meghallgatás, az utazás, a másokkal való együttlét, az Istennel és másokkal való együttélés témái központi szerepet töltenek be abban, amit a keresztény egyházak kínálni tudnak gyötrődő és szenvedő világunknak”.

Jerry Pillay tiszteletes, az Egyházak Világtanácsának főtitkára azt írja, hogy „ezekben a nehéz napokban, amikor oly sok ember összetört, szenved és kétségbeesett, valakinek meg kell védenie a reményt”. Annak a reményének ad hangot, hogy Ljubljana lesz a fiatalok hitbeli zarándoklatának következő állomása”, ahol barátságokra találnak, megélik a közösség örömeit, Isten szerető jelenlétének bizonyosságát és a bátorságot, hogy továbbra is keressék a hitelességet az életben, és az igazságosságot az egész emberiség számára, mert „az életet fel kell vállalni annak minden veszélyével és minden lehetőségével együtt”.

Anne Burghardt lelkipásztor, a Lutheránus Világszövetség főtitkárának üzenete is a meghallgatás értékére helyezi a hangsúlyt, aki ezt „evangéliumi kalandként” határozza meg. A meghallgatás „utat nyit az erőszak és a háború közepette, amely szembeállítja az embereket és a közösségeket egymással. Ez a hit kifejeződése, amely megszabadít minket a siker és a jólét kultúrájának szorításából, amely ma oly sok embert börtönbe zár”.

Üzenetet küldött a ljubjanai találkozóra António Guterres ENSZ-főtitkár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

*

Mintegy ötezer fiatal érkezett Ljubljanába Európa minden részéről, hogy részt vegyen a hagyományos év végi találkozón. A szlovén fővárost a taizéi szerzetesek választották, mint a kelet és nyugat, észak és dél közötti párbeszéd szimbólumát és hídját. Néhányan közülük, köztük az új perjel, Matthew testvér, már a berlini fal leomlása előtt, amikor még a Kelet és Nyugat közötti utazás nehézkes volt, részt vett egy történelmi találkozón Ljubljanában, 1987-ben.

Közel kétszáz fiatal érkezett Ukrajnából, hogy részt vegyen a háború kezdete óta immár második találkozón, melyen orosz és fehérorosz fiatalok is jelen vannak.

December 28-án, miután a fiatalok elhelyezkedtek a plébániákon és a fogadó családoknál, este 6 órakor a Stožice Arena sportközpontban került sor az első esti imádságra mintegy ötven taizéi testvér vezetésével. Ezt követően Matthew testvér tartotta meg első elmélkedését. Pénteken és szombaton a fiatalok reggeli imán vettek részt, majd kis csoportokban tartanak elmélkedéseket, és találkoznak a helyi egyházi élet szereplőivel. A déli imát a város történelmi központjának különböző templomaiban mondják el, délután pedig a hit és a lelki élet, a társadalmi elkötelezettség, a kultúra és a művészi alkotás témáiról tartanak foglalkozásokat. December 31-én, vasárnap este 11 órakor kezdődik a hagyományos imavirrasztás a békéért, majd a „Nemzetek Ünnepe”. Január elsején a fiatalok részt vesznek az újévi szertartáson a fogadó közösségekben, mielőtt mindenki visszatér saját hazájába. Néhányan az út során megállnak Milánóban, ahol január 2-án este a Sant’Eustorgio-bazilikában ökumenikus imát tartanak taizéi énekekkel. 

A ljubljanai találkozó egyik fontos mozzanata, amikor felolvassák a taizéi perjel 2024-re írt, Járjunk együtt című levelét. Matthew testvér ebben hangsúlyozza: „Együtt járni – ez az Egyház és a társadalom élete. Azonban mindenkinek szüksége van térre, hogy kifejezze saját kreativitását és ötleteit. De mindez azért adatott, hogy megosszuk másokkal, hogy közösen építsük életünket az Egyházban, az emberi családban. A gitár húrjai egymás mellett vannak, de amikor együtt szólaltatják meg őket, akkor adnak gyönyörű hangot.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Taize.fr

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria