Ferenc pápa üzenetet küldött Amazónia megmentéséért

Ferenc pápa – 2014. szeptember 11., csütörtök | 13:39

A Szentatya üzenetet küldött a Pán-amazóniai Egyházi Hálózat (REPAM) megnyitóülésére, amelyet a brazil püspöki konferencia és a Latin-Amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CELAM) szervezett a fővárosban szeptember 9. és 12. között. A Vatikáni Rádió híradása.


A találkozó témája: Pán-Amazónia: a Föld tüdeje. A kezdeményezés célja, hogy megerősítse számos egyházi szervezet elkötelezettségét, és koordinálja tevékenységüket, amelyet az Amazonas-medence védelmében – de egy hatalmas területen szétszórva, elszigetelten – végeznek. Az üzenetet Ferenc pápa Pedro Ricardo Barreto Jimeno érseknek, a CELAM Igazságosság és Béke Bizottsága elnökének címezte.

A pápa örömének ad hangot, hogy felhívását elfogadva létrehozták ezt az innovatív hálózatot, amely az amazóniai ökológiai kérdésekkel foglalkozik. A Szentatya 2013. július 27-én Rio de Janeiróban a brazil püspökökhöz szólva határozott felhívást fogalmazott meg a teremtett világ tisztelete és védelme érdekében. Isten az emberre bízta azt, de nem azért, hogy mértéktelenül kihasználja, hanem hogy kertként kezelje. Az Amazónia jelentette lelkipásztori kihívással kapcsolatban a pápa köszönetet mond a helyi egyház tevékenységéért, s egyúttal további állhatatos erőfeszítésekre biztat.


Az Amazónia jövőjéért indított számos, de egymástól elszigetelt egyházi kezdeményezés kapcsán a pápa hangsúlyozza: együtt, összefogva kell ezzel a kissé kaotikus helyzettel szembenézni, így a közös fellépés „a szolidaritás karavánjává, szent zarándoklattá” alakulhat át, és megtapasztalhatjuk benne a valódi testvériséget. Így a nagyobb kommunikációs lehetőségek a találkozás és az egymás közötti szolidaritás alkalmaivá válhatnak. Kilépni önmagunkból, hogy egységet alkossunk másokkal, jót tesz – idézte az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdítást.

A pápa sok sikert kíván az új kezdeményezéshez. Emlékeztet, hogy a világháló legyen mindig emberséggel teli hely, ne csak zsinórok, hanem valódi emberek hálója. Nem elég a digitális utakon járni, szükség van arra is, hogy a kapcsolat valódi találkozássá váljon. Nem élhetünk egyedül, magunkba zárva. Szükségünk van arra, hogy szeressünk, hogy szeretve legyünk, hogy gyengédséget kapjunk. A keresztény tanúságtétel csak így érhet el a létezés peremvidékeire az internetes hálónak köszönhetően. Lehetővé teszi, hogy a keresztény kovász megtermékenyítse és előrelépésre ösztönözze az amazóniai élő kultúrákat és értékeiket.



Végül a pápa annak a reményének ad hangot, hogy a Pán-Amazóniai Egyházi Hálózat hozzájárul az emberek és a népek közötti megértés és szolidaritás lehetőségeinek kiterjesztéséhez.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria