Ferenc pápa üzenetet küldött a katolikus újságírók lourdes-i nemzetközi találkozójára

Ferenc pápa – 2024. január 26., péntek | 18:47

Szalézi Szent Ferenc emléknapjához kapcsolódva 27. alkalommal rendezték meg a katolikus újságírók nemzetközi találkozóját Lourdes-ban, aminek keretében átadták a 2016-ban meggyilkolt francia pap, Jacques Hamel tiszteletére alapított díjat. Ferenc pápa január 25-én üzenetet küldött a díjátadóra, kiemelve az információ szerepét egy „testvéribb, mindenki hitét tiszteletben tartó világ” építésében.

„Egy idős pap, jó, szelíd, testvéri és békés az Isten nevében elszabadult vad és vak erőszakkal szemben” – ez az a kép, amelyet Ferenc pápa festett Jacques Hamel atyáról, a katolikus újságíróknak szervezett nemzetközi találkozóra küldött üzenetében. A levelet Celestino Migliore érsek, Franciaország apostoli nunciusa olvasta fel a Jacques Hamel tiszteletére alapított díj átadásán. Idén a díjat két újságírónak, a kanadai Sarah-Christine Bourihane-nak és olasz Romina Gobbónak adták át.

Ferenc pápa emlékeztetett „e pótolhatatlan tanúságtétel” terjesztésének fontosságára, hogy az „ellenszere legyen az erőszak, az intolerancia, a gyűlölet és a másikkal szembeni elutasítás túlzásainak, aminek társadalmaink sajnos egyre inkább színterei”.

A Szentatya ezután a díj fontosságát hangsúlyozta. Majdnem 7 évvel ezelőtt, 2016. július 26-án Saint-Étienne-du-Rouvray-i templomban két muszlim szélsőséges meggyilkolta Jacques Hamel atyát. A díj, amelynek célja a béke és a vallások közötti párbeszéd előmozdítása, „szerencsés eszköz ahhoz, hogy bátorítása, támogassa és jutalmazza azokat, akik egy testvéribb világ építésén dolgoznak, tiszteletben tartva mindenki meggyőződését”. Ezért az újságírói szakma arra hivatott, hogy részt vegyen „a lelkiismeret-formálásban és -nevelésben, különösen a fiatalabb generációk lelkiismeretének kialakításában”.

Manapság nagy kihívás a félretájékoztatás: gyakran téves információkat közvetítenek, „szándékosan hamisakat, amelyek célja, hogy az embereket egymás ellen hangolják, és amelyeket hiszékenyen elfogadnak olyanok, akik elvesztették kritikai ítélőképességüket, vagy olyanok, akik kihasználják ezek gyengeségeit és nyomorukat” – üzente a pápa. Ez termékeny talaj a radikalizálódásra, „különösen egyes vallási csoportokban, amelyek végül erőszakot hirdetnek Isten nevében, ami istenkáromlás. Ezért az igazság az újságírói munka alapvető követelménye a vallásközi párbeszéd szolgálatában” – tette hozzá Ferenc pápa.

A követendő út – amely az olvasó iránti tiszteletből fakad – „az igazság hirdetése arról, amik vagyunk, arról, amiben hiszünk, és az őszinte érdeklődés arról, hogy mások milyenek és miben hisznek. Mindez nélkülözhetetlen alapja annak, hogy testvériségben éljünk a különbözőségek tiszteletben tartása mellett”. Ezért kéri a Szentatya, hogy az újságírók mindig legyenek „igazak és hitelesek az emberi kapcsolatokban éppúgy, mint az elméleti kutatásokban”. Mélyítsék el a hitet, segítsék az olvasókat ezen az úton, és merítsenek az evangéliumból, ha a hit „megtisztulásra” szorul. Alapvető fontosságú azonban, hogy az újságírók mások gondolatait megismertessék, anélkül, hogy sztereotípiákba esnének, „és legyen bátorságuk elítélni az elfogadhatatlan tévedéseket és elhajlásokat is, különösen, ha azok sértik az emberi méltóságot és a testvériséget”.

Ferenc pápa végezetül arra kérte a kommunikációs szakembereket, hogy használják az eszüket és a szívüket is, „az események keresztény olvasatát kínálják, amely nem enged az agresszivitás kultúrájának”, a másik becsmérlésének, akire inkább jóindulattal kell tekinteni, és őszinte kapcsolatokat építeni.

Forrás: Vatikáni Rádió olasz nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria