Ferenc pápa üzenetet küldött a Kolumbusz Lovagok éves ülésére

Ferenc pápa – 2017. augusztus 4., péntek | 13:09

Augusztus 1. és 3. között tartották a missouri St. Louisban a világ legnagyobb katolikus jótékonysági szervezetének, a Kolumbusz Lovagoknak éves ülését. A gyűlés témája a következő volt: „Meg vagyunk győződve Isten szeretetéről és erejéről.”

„Ez minden keresztény élet és küldetés titkos forrására mutat rá” – írja üzenetében a pápa. „Arra a meggyőződésünkre, hogy Isten üdvözítő szeretete, amely Fia halálában és feltámadásában nyilatkozott meg, és a Szentlélek által szétáradt szívünkben, arra ösztönöz minket, hogy mindenkivel megosszuk az üdvösség jó hírét. Ez a meggyőződés húzódik az evangelizáció iránti lelkesedésünk mélyén, mert rendelkezésünkre áll az élet és a szeretet kincstára, amely nem csaphat be, az üzenet, amely nem manipulálhat, és nem csalhat meg.”

A Kolumbusz Lovagok katolikus világiak, dolgozók, férjek és apák testvéri és jótékonysági szervezete. Tagjai Isten szeretetét és erejét akarják megtapasztalni és megélni az Egyház szívében. A rend története bizonyítja, hogy az evangéliumi mustármaghoz hasonlóan miként növekedhet az Isten szeretetéből fakadó szolidaritás és kölcsönös aggodalom valami sokkal nagyobb dologgá, ami hozzájárul Isten dicsőségéhez, országa terjesztéséhez és az Egyház egyetemes küldetéséhez.

Ferenc pápa gyakran megállapítja, hogy manapság új világháború zajlik: istentelen vágy hajt a hatalomért, az uralkodásért, legyen az gazdasági, politikai vagy katonai célú; ez elmondhatatlan erőszakhoz, igazságtalansághoz és szenvedéshez vezet. Isten szolgája Michael McGivney atya, a Kolumbusz Lovagok alapítójának elképzeléséhez hűen a rend tagjai, plébániái, helyi tanácsai nagylelkűen válaszolnak e kihívásra. Elkötelezik magukat a világ megszentelésére azáltal, hogy napi feladataikat az evangélium szellemében végzik, és tanúságtételük által megmutatják Krisztust. Ezzel segítik a szilárd alapok megteremtését a társadalom megújításához, hozzájárulnak a szívek megváltozásához és a béke építéséhez személyként és közösségként.

A Szentatya nagy elismeréssel szól a Kolumbusz Lovagok fáradhatatlan erőfeszítéseiről, amelyeket a házasság szentségének, a családi élet méltóságának és szépségének védelmében, valamint ennek előmozdítására tesznek. A szilárd családi értékek megerősítése és a nagyobb közösség morális egészsége iránti felelősség hozzájárul a társadalom polarizálódásának és általános romlásának legyőzéséhez. Ez ugyanis növekvő aggodalom forrása a jómódú társadalmakban.

Üzenetében Ferenc pápa háláját fejezi ki a Kolumbusz Lovagok közel-keleti keresztényekért tett erőfeszítéseiért is. „Nem hunyhatunk szemet azok szenvedése felett, akiket a testvérgyilkos erőszak és a vallási fanatizmus hontalanná tett vagy menekülésre kényszerített ősi lakhelyükről. A Kolumbusz Lovagok menekülteket segélyező alapja méltó jele annak, hogy a rend szilárdan elkötelezi magát a keresztény testvéreink iránti szolidaritás és a velük alkotott szeretetközösség kifejezésére.” A Szentatya arra kéri a jótékonysági szervezet tagjait: imádkozzanak a szükségben levőkért, a szívek megtéréséért, tivábbá az erőszak örvénye, a gyűlölet és az igazságtalanság a felszámolásáért a közel-keleti régióban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír