Ferenc pápa köszöntötte a húsvétot most ünneplő ortodox keresztényeket

Ferenc pápa – 2024. május 5., vasárnap | 20:59

Bár a nyugati katolikus egyházban a húsvét 6. vasárnapját ültük már május 5-én, az ortodox egyházban és egyes keleti egyházakban is ma ünneplik Jézus Krisztus feltámadásának ünnepét. Ferenc pápa üdvözölte a déli Regina caeli imádság alkalmából a húvétot most ünneplő keresztényeket.

Ferenc pápa a vatikáni Apostoli Palotában lévő dolgozószobájának ablakából imádkozta el a Regina caeli imádságot, majd minden más köszöntést megelőzően a húsvétot most ünneplőket köszöntötte:

„Kedves testvéreim! Sok szeretettel küldöm jókívánságaimat testvéreinknek az ortodox egyházakban és egyes keleti katolikus egyházakban, akik a Julián-naptár szerint ma ünneplik a szent húsvétot. A feltámadt Úr töltse el örömmel és békével az összes közösséget, és vigasztalja meg azokat, amelyek megpróbáltatásoktól szenvednek. Áldott húsvétot nekik!”

*

2025-ben a katolikus és az ortodox egyház egy napon fogja ünnepelni a húsvétot, ez azonban különleges egybeesés lesz és nem egy közös dátum megállapításának eredménye.

Ferenc pápa több ízben kifejezte már, mennyire fontosnak tartja, hogy közös időpontban ünnepelje a keleti és a nyugati kereszténység a húsvétot. 2022-ben például III. Mar Awa katholikosznak, az Asszír Keleti Egyház vezetőjének megismételte VI. Pál pápa véleményét: „Mi készek vagyunk minden javaslatot elfogadni, de mindezt együtt tegyük.” 2025 fontos esztendő lesz, amikor megemlékezünk az első zsinat 1700. évfordulójáról, de azért is fontos dátum, mert abban az évben ugyanazon a napon ünnepeljük a húsvétot. Legyen bátorságunk véget vetni ennek a megosztottságnak! – hangoztatta akkor a Szentatya.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg március 31-én, a katolikus és a más nyugati egyházak által is ünnepelt húsvét alkalmából Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka: „Könyörgünk a Dicsőség Urához, hogy a jövő évi húsvétot ne pusztán véletlenül ünnepeljük egy időpontban, hanem legyen az egységes dátum megtartásának kezdete a keleti és a nyugati kereszténység számára.”

Ferenc pápa szavait fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(vn-asz)

Kapcsolódó fotógaléria