Ferenc pápa a vatikáni csendőrség szentmiséjén: Szüntelen ápoljátok hivatásotokat

Ferenc pápa – 2022. október 6., csütörtök | 10:28

Október 1-jén, a Szent Főangyalok, köztük Szent Mihály, a csendőrség védőszentje szeptember 29-i ünnepét követő szombaton Ferenc pápa szabadtéri szentmisét mutatott be a Vatikáni Kertek lourdes-i barlangja előtt a vatikáni csendőrség alakulatának.

A Szentatya az olvasmányokhoz fűzte gondolatait homíliájában. „Éleszd fel magadban Isten kegyelmét, amely kézföltételem folytán benned él” (2Tim 1,6) – biztatta egykor Pál apostol Timóteust, és most a pápa a csendőröket emlékeztette e szavakkal saját hivatásukra. Figyelmeztette őket, hogy ez a hivatás állandó ápolást és törődést igényel, különben megromlik, mint az állott víz. Nagy kísértés tehát a megszokás, amivel az eredeti hivatás meggyengül, előbb langyossá válik, majd elfogy. Ezért van szükség a hivatás felélesztésére. Szolgáljon a csendőrség félelem nélkül, szeretettel és erővel, de legfőképp alázattal.

Pál apostol tovább buzdít: „Őrizd meg a rád bízott kincset a Szentlélek erejével, aki bennünk lakik.” (2Tim 1,14) Vegyétek hát magatokra a rátok bízott adományt, a hit, a szeretet és az erő lelkületével. Az életet csakis a hit lelkületével lehet élni, mégpedig igaz szolgálatként. Nehéz a ti mindennapi mesterségetek – ismerte el a pápa –, kikezdheti azt a türelmetlenség, az indulat, és ez kiolthatja a szeretetet. Az Úr azonban az erősség lelkét adja nekünk, ahogy az apostol mondja. Szolgáljon a csendőrség félénkség nélkül, szeretettel és erővel, de legfőképp alázattal, mert így tudja betölteni az Úr elvárását, amit az evangéliumban így hallunk: „Ha meg is tettünk mindent, akkor is csak haszontalan szolgák vagyunk” (vö. Lk 17,10).

Végül Ferenc pápa Szent Mihály arkangyal, a csendőrök védőszentje segítségét kérte a csendőrök számára, hogy közbenjárásával szítsák fel magukban a megkapott kegyelmet, a hivatás ajándékát. Élesszék fel azt a jótékonyság, a szolgálat erejével, és még a tévedés lehetőségétől se féljenek, ha hibáztak, keljenek fel, induljanak tovább, társaikkal együtt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria