Ferenc pápa videoüzenetben köszönti a bolgár és az észak-macedón népet

Ferenc pápa – 2019. május 4., szombat | 17:48

Közvetlenül apostoli látogatása előtt a pápa üdvözletét küldi és köszönetet mond a bolgár és az észak-macedón népnek. A Szentatya május 5. és 7. között keresi fel Bulgáriát és Észak-Macedóniát.

Ferenc pápa Bulgária népéhez küldött üzenetében kiemeli, hogy a hit, az egység és a béke jegyében tesz zarándoklatot a körükben. A bolgár föld a hit tanúságtevőinek hazája Szent Cirill és Metód korától kezdve, akik termékenyen vetették el az evangélium magvait. Tevékenységük bőséges gyümölcsöket termett a múlt század nehéz időszakaiban is. Ezt Szent II. János Pál gyakran ismételgette, aki sokat tett azért, hogy Európa újra felfedezze Krisztus megszabadító erejét. Karol Wojtyła nyomában járva Ferenc pápa örömének ad hangot, hogy találkozhat a bolgár ortodox egyház pátriárkájával és szent szinódusával. Együtt kifejezésre juttatják majd szándékukat, hogy kövessék az Úr Jézust a keresztények közötti testvéri szeretetközösség útján.

A pápa zarándoklata tisztelet Szent XXIII. János emléke előtt is. Angelo Giuseppe Roncalli ugyanis közel tíz évig volt Szófiában apostoli delegátus, a bolgár nép a mai napig tisztelettel és szeretettel emlékezik rá. A hit, a szeretetközösség és a béke embere volt. Ezért választotta Ferenc pápa az út mottójául XXIII. János Pacem in terris enciklikájának címét.

* * *

Az észak-macedóniai lakossághoz intézett videoüzenetében a Szentatya örömének ad hangot közelgő látogatása kapcsán. Felidézi, hogy az ország függetlenségének elnyerése után a Szentszék felvette a diplomáciai kapcsolatokat és barátságot alakított ki a nemzettel. Ma arra van szükség, hogy Európában és az egész világon növeljük a találkozás és a testvériség kultúráját. Azért utazik a pápa Észak-Macedóniába, hogy ennek magvait elvesse. Meggyőződése, hogy a macedón föld alkalmas talaj arra, hogy befogadja és gyümölcsöztesse azokat.

Észak-Macedónia különleges szépsége éppen annak köszönhető, hogy területén a kultúrák, illetve az etnikai és vallási hovatartozás sokszínűsége van jelen. Természetesen az együttélés nem mindig egyszerű, ezt tudjuk – jegyzi meg Ferenc pápa –, megéri azonban a fáradságot, mert a legszebb mozaik az, amelyet a színek gazdagsága jellemez.

A pápa látogatását Teréz anya, Észak-Macedónia szent leánya közbenjárására bízza, aki Szkopjében született és nevelkedett. „Isten kegyelmével Krisztus szeretetének bátor misszionáriusává vált a világban, vigaszt és méltóságot adott a szegények legszegényebbjeinek. Készüljünk találkozásunkra imával, hogy az az egész nép számára a béke és minden jó termékeny alkalma legyen!” – zárja az észak-macedóniai lakossághoz intézett üzenetét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria