Ferenc pápa videoüzenetet küldött az Ázsiai Püspöki Konferenciák Szövetsége jubileumi közgyűlésére

Ferenc pápa – 2022. október 14., péntek | 17:13

Október 12. és 30. között Thaiföld fővárosában, Bangkokban rendezik meg a megalakulásának 50. évfordulóját ünneplő Ázsiai Püspöki Konferenciák Szövetsége (Federation of Asian Bishops’ Conferences; FABC) közgyűlését. A jubileumi tanácskozás megnyitójára Ferenc pápa videoüzenetet küldött.

A pápa üzenetében visszaemlékezett az FABC történetének kezdetére, az 1970-es első összejövetelükre, valamint Szent VI. Pál ázsiai útjára, mely során a pápa egy főként fiatalok lakta, sok kultúrának és vallásnak otthont adó földrészt talált.

Az akkori püspökök megállapították, hogy a tömegek a fatalizmusból egy emberhez méltó életre ébrednek; a fiatalok is, akik akkor „idealisták, öntudatosak, aggódóak, türelmetlenek és nyugtalanok” voltak. Azaz a kulturálisan különböző társadalmak ébredeztek, hogy a népek valódi közösségévé váljanak. Az ázsiai Egyház pedig arra kapott meghívást, hogy hitelesebben legyen a szegények és a fiatalok egyháza, olyan egyház, amely párbeszédet folytat Ázsia más felekezetű közösségeivel.

Ferenc pápa üzenetében lelki közelségéről biztosítja az ázsiai püspököket, így kíséri őket a testvériség érdekében folytatott munkájukban a következő napok során.

Fontos, hogy a püspöki konferenciák folyamatosan találkozzanak egymással, mert ezáltal tud az Egyház változni és erősödni. A legfontosabb kérdés: mit üzen a Lélek az ázsiai egyházaknak? Erre kell válaszolnotok – hangsúlyozza Ferenc pápa.

Videoüzenetének befejező részében a pápa a világi hívek szerepéről szól. Arra buzdít, hogy a világi hívek vállalják keresztségüket és szerepüket az Egyházban, mindig tiszteletben tartva az egyéniséget. „Az Egyház ugyanis nem egységes, hanem egyetemes, tiszteletben tartva az egyes egyházak sajátosságait” – zárja üzenetét a Szentatya.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: fabc2020.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria