Ferenc pápa videoüzenetet küldött a Mediterráneum fiataljainak találkozójára Tiranába

Ferenc pápa – 2024. szeptember 19., csütörtök | 18:47

Ferenc pápa szeptember 17-én videoüzenettel fordult a tiranai Mediterranean Meeting (Med24) fiatal résztvevőihez, akik 25 nemzetből érkeztek az albán fővárosba a Földközi-tenger és a Fekete-tenger térségéből. Szeptember 15. és 21. között A remény zarándokai, a béke építői címmel tartják a Med24 találkozót, amelyet a térség országainak helyi egyházai szerveztek.

A résztvevőknek küldött videoüzenetében Ferenc pápa utalt a közelgő szentév témájára, és emlékeztette a tágabb értelemben vett Földközi-tengeri régió fiataljait felelősségükre és szerepükre közösségeik jövőjének alakításában.

A pápa 2014-es albániai látogatását felidézve örömét fejezte ki amiatt, hogy újra kapcsolatba került az országgal és népével. „Ti vagytok Albánia új nemzedéke, és most azt akarom mondani: ti, az új generáció vagytok a Mediterrán térség jövője” – fogalmazott a pápa videoüzenetében.

A találkozó központi témájára, a reményre és a békére összpontosítva a Szentatya kijelentette, hogy a békét szándékkal és konkrét tettekkel egyszerre kell építeni.

Mindannyian a remény zarándokai vagyunk, az igazságot keresve járunk, hitünket megélve és a békét építve – mert a békét építeni kell!”

A testvériség fontosságát is hangsúlyozta, emlékeztetve a fiatal résztvevőket, hogy „Isten minden embert szeret. Nem tesz különbséget közöttünk”. Továbbá rámutatott, hogy a

Földközi-tenger öt partja közötti testvériség erősödése „a legjobb válasz, amit a konfliktusokra és a halálos közömbösségre kínálhatunk”.

Arra ösztönözte a fiatalokat, hogy tanulják meg olvasni az idők jeleit, felismerve saját kulturális és vallási sokszínűségük gazdagságát.

„Az egység nem egyformaság, és a kulturális és vallási identitásotok sokfélesége Isten ajándéka. Egység a sokféleségben” – nyomatékosította a pápa. A kölcsönös megbecsülés ápolására buzdította a fiatalokat, elődeik nyomdokaiba lépve, akik nézeteltéréseik ellenére tiszteletben és együttműködésben éltek. Különösen a peremre szorultak és a kiszolgáltatottak helyzetére hívta fel a figyelmet, valamint a migránsok és az otthonuk elhagyására kényszerülők helyzetére, akik jobb jövőt keresnek. Ezért arra buzdította a fiatalokat, hogy „mondjanak le a közömbösség kultúrájáról”, és vállalják fel a gondoskodás, a barátság és a szolidaritás kultúráját.

A pápa a Földközi-tenger térségét egy gyönyörű kerthez hasonlította, amely összeköt, és amelynek ápolására hivatottak az ott élők. Rámutatott a vértanúk példájára, köztük az albán kommunista rezsim alatt, 22 évesen megölt Boldog Maria Taci helytállására.

Bátorságuk élő tanúságtétel, amely ösztönözheti az elkötelezettségeteket, hogy ellen tudjatok állni az emberiségünket elcsúfító mindenféle erőszaknak”

– hangsúlyozta a pápa.

Végül a Boldogságos Szűz Mária, a jótanács Anyja oltalmát kérte, akinek anyai tekintete régóta őrködik a Földközi-tenger fölött. Arra kérte a fiatalokat, hogy kövessék példáját, váljanak „a remény nyugtalan zarándokaivá”, és dolgozzanak azon, hogy a Földközi-tenger térsége ismét tükrözze valódi lényegét: a testvériséget és a békét. Ferenc pápa imádkozott, hogy a Mediterráneum átalakuljon az egység és a remény helyévé, „ne legyen többé temető”, hanem olyan régió, ahol a testvériség virágzik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Arqidioqeza Metropolitane Tiranë-Durrës

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria