Ferenc pápát nagy örömmel fogadták Mianmarban

Ferenc pápa – 2017. november 27., hétfő | 15:21

November 27-én, hétfőn magyar idő szerint reggel 8 óra előtt 8 perccel érkezett meg Ferenc pápa repülőgépe a ranguni repülőtérre. December 2-áig tartó, huszonegyedik nemzetközi apostoli útja során Mianmart és Bangladest keresi föl a Szentatya.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Ferenc pápát a Mianmari Államszövetség Köztársaságának elnöke, Htin Kjav mellett Paul Tschang In-Nam apostoli nuncius, dél-koreai érsek is köszöntötte a reptéren. Jelen voltak a mianmari püspökök és mintegy száz, népviseletbe öltözött hívő, köztük gyermekek. A Szentatya fogadásán az előzetes programnak megfelelően csak a hivatalos tiszteletadásra került sor, nem hangzottak el beszédek.

Ferenc pápa ezt követően autóval a ranguni érsekségre ment, ahol mianmari tartózkodása idején megszáll. Ünneplő tömeg fogadta. A kertek övezte érseki palotában a Szentatya magánszentmisét mutat be, majd a vacsorát követően nyugovóra tér.

A Rómából Rangunba tartó repülőgép fedélzetéről Ferenc pápa – a szokásnak megfelelően – táviratot küldött azon államfőknek, akiknek országa légterén a repülőgép áthaladt. Sergio Mattarella olasz köztársasági elnöknek írt üzenetében imáiról biztosította az olasz népet, hogy bizalommal és reménnyel nézhessen a jövőbe, a közjó érdekében munkálkodva, minden állampolgár igényeit figyelembe véve. Üdvözletét küldte Mattarella elnöknek Mianmarba és Bangladesbe tartva, ahová mint a béke zarándoka igyekszik, hogy bátorítsa a kicsiny, de életerős katolikus közösségeket – fogalmazott táviratában a pápa.

A Szentatya üzenetet küldött továbbá Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Szerbia, Bulgária, Törökország, Grúzia, Azerbajdzsán, Türkmenisztán, Afganisztán, Pakisztán és India elnökének.

Az éjszakai repülőút során a pápa röviden köszöntötte a kíséretében utazó újságírókat: „Jó éjszakát, köszönöm a társaságukat! Köszönet munkájukért is, ami mindig annyi jót szül. Jó utat kívánok! Azt mondják, hogy túl meleg van, sajnálom, de legalább legyen gyümölcsöző az út. Most elköszönök.”

Szokásához híven nemzetközi apostoli útja előtt Ferenc pápa betért a római Santa Maria Maggiore-bazilikába, ahol imádkozott a Salus Populi Romani- (A római nép megmentője) kegykép előtt, Mária oltalmába ajánlva mianmari és bangladesi útját.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria