Ferences Jótékonysági Est január 18-án – Több mint tíz éve támogathatjuk az autizmussal élőket

Megszentelt élet – 2023. január 12., csütörtök | 14:27

A Ferences Rendtartomány a rend alapításának 800. évfordulója, 2009 óta minden évben jótékonysági koncertet rendez a gyöngyösi Autista Segítő Központ (ASK) javára, amelyet adományok nélkül nem tudnának fenntartani. Idén január 18-án, szerdán este kerül sor az eseményre a Zeneakadémián.

Az elmúlt több mint tíz évben igényes hangversenyek sora tette lehetővé, hogy a zene által nyújtott öröm egyben a másoknak segítés öröme is lehessen. 2012-ben, tíz évvel ezelőtt például az Autista Segítő Központ (ASK) javára rendezett hangversenyt – a szeplőtelen fogantatás ünnepén – a pesti ferences templomban tartották, ahol Monteverdi Mária-vesperás című művét adta elő a régizene kiváló művelőiből erre az alkalomra összeállt Vespro kamaraegyüttes és kórus.

2014-ben Szalóki Ági Karády-estjét már a Zeneakadémia nagytermében hallhatta a közönség. 2015. január 16-án Szakcsi Lakatos Béla jazz-zongorista és zeneszerző állított össze műsort George Gershwin és Leonard Bernstein műveiből, amely három jazz-zenész és négy kiváló énekes tolmácsolásában szólalt meg.

Sárik Péter és vendégei, Harcsa Veronika, Luiza Zan és Berki Tamás léptek fel a Ferences Jótékonysági Est keretében 2016. január 24-én; 2017-ben Bogányi Gergely és testvérei, 2018-ban Harcsa Veronika és zenésztársai adtak jótékonysági hangversenyt.

2019-ben, az esemény tizedik, jubileumi évében a Zeneakadémián adott koncert két célt szolgált: Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és zenésztársai a 2013-ban elhunyt Vukán György zongoraművész és zeneszerző emlékének szentelték a koncertet, melynek bevételét az autizmussal élőkért ajánlották fel.

2020-ban Várdai István Liszt-díjas csellóművész volt az est házigazdája, aki művész barátaival Kodály, Bartók és Dvořák szerzeményeit adta elő, majd a pandémia után 2022. április 20-án került csak sor a következő jótékonysági estre, amelyen az ismert magyar hegedűvirtuóz, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, valamint barátaik, a FAB Ensemble állították össze a műsort Bach, Brahms és Schubert műveiből.

2023. január 18-án pedig szeretettel várnak mindenkit újra a Zeneakadémián, ahol Hegedűs Endre zongoraművész és zenésztársai Beethoven, Chopin, Schubert és Schumann műveit adják elő.

A műsor részletesen IDE kattintva olvasható.

Jegyvásárlás: Jegy.hu

További információ: Ferences Forrásszervezés (Ferences Rendtartomány),  forras@ferencesek.hu; www.hegedusendre.hu

*

Az ASK költségvetésében minden évben jelentős hiány mutatkozik, amit a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány az adományozók pénzbeli felajánlásaiból pótol. A jótékonysági események, mint a január 18-i koncert is, jó alkalom, hogy jobban szembe tudjunk nézni az autizmus kihívásaival.

2017 novemberében Szabó József, közismert nevén Joe atya, a ferences rend fenntartásában működő gyöngyösi Autista Segítő Központ akkori lelkiigazgatója egy beszélgetés során elmondta: az autizmus által érintett családok gyakran kétségbeesnek, hogy mi lesz a gyerekükkel, aki nem olyan, mint a többi. József atya hangsúlyozta: a Jóisten nem teremt selejtet. Az autistának sajátos szeretetigénye van. Ezt a sajátos szeretetet pedig bizony meg kell találni, és sok ember nem akarja ezt a munkát elvégezni.

Az 1999-ben alapított ASK a gyöngyösi ferences kolostorban működik. Magyarországon ez az egyetlen olyan intézmény, amely egyszerre oktatási, nevelési és szociális feladatot lát el az autizmussal élő gyerekek és fiatalok számára. A központ négy tagintézményből áll: általános iskola, fogyatékos személyek otthona, gondozóház és a Karácsondon működő lakóotthon. „Ezek együtt biztosítják a teljes ellátást, hiszen a gyerek nem csak napközben, hanem a nap huszonnégy órájában autista – fogalmazott Kis Erzsébet intézményvezető.

Az autizmus spektrumzavar (ASD) olyan állapot, mely az átlagostól eltérő fejlődéshez vezet. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van. Lehet súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak.

Az Autista Segítő Központban folyó munkáról többek között a Magyar Kurír 2021-ben készült riportjában olvashatnak.

Forrás és fotó: Ferences Média

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria