Fogolykiváltó Boldogasszony-búcsút ünnepeltek Búcsúszentlászlón

Hazai – 2024. szeptember 26., csütörtök | 11:16

Fogolykiváltó Boldogasszony búcsúját idén szeptember 22-én tartották Búcsúszentlászlón. Története szerint Bécs török uralom alóli felszabadítása után, 1683. szeptember 24-én a visszavonuló török sereg 3200 foglyot vitt magával, akik csodás módon kiszabadultak a fogságból.

A kegytemplomban 9 órakor Czakó András OSB tihanyi káplán celebrált szentmisét, majd 11 órakor a búcsúi szabadtéri szentmisét Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök mutatta be. Az ünnepre sok száz zarándok érkezett a térségből és az ország minden részéről.

Tódor Szabolcs helyettes esperes, plébános a szentmise elején így fogalmazott: „Nagyon örülök, hogy ilyen szép számmal összejöttünk. A püspök atya tanításán keresztül a Szűzanya tanítását, életét, cselekedeteit hallgatva, a zenén keresztül egymással találkozva, mi is egy picit szeretnénk az elkövetkezendőkben lelkileg szárnyalni.

Különbözőek vagyunk, de mindannyian nagyon jól tudjuk, ha a lélek nincs rendben, a többi nem ér semmit.”

A jelen lévő zarándokokat így köszöntötte Fekete Szabolcs Benedek szombathelyi segédpüspök: „Nem győzünk eléggé hálásnak lenni, hogy ilyen gyönyörű szép őszi tiszta időt kaptunk ajándékba. Ez az időjárás vezessen minket arra, hogy ott legbelül a szívünkben is valami hasonló történjen: letisztulás, megtisztulás, tisztává válás.”

Homíliájában a segédpüspök hangsúlyozta, Fogolykiváltó Boldogasszonyra, az ő közbenjárására napjainkban és jövőnkben is nagy szükségünk van. Senki sem kivétel, mindenki fogságba, rabságba eshet. Van, aki az alkohol, a cigaretta, a káros élvezetek, a drogok, a játékszenvedély foglya. Napjainkban talán a legveszélyesebbek az okoseszközök.

Ezen a helyen, a Szűzanya kegyhelyén kimondhatjuk: hiszünk abban, hogy tudunk változni.

„Itt lehetőség van a kegykápolnába bemenni, és föltekinteni a Napba öltözött, csodálatosan szép asszonyra, kérve az ő közbenjárását, hogy tudjunk változni, hogy valamit itt tudjunk hagyni, hogy új emberként menjünk haza. Tekintsünk fel az egészen szépre, aki azért szép, mert nem szennyezi be a bűn.

Tekintsetek rá, és higgyétek el: van lehetőségünk arra, hogy a Szűzanya kedves gyermekeiként térhessünk haza otthonainkba” 

– mondta Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök.

A szentmise végén Tódor Szabolcs megköszönte a fáradhatatlan munkát mindazoknak, akik segítették az ünnep megszervezését.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria