Fogyatékkal Élők Szociális Esélyteremtő Központja nyílik Harkán

Hazai – 2024. február 3., szombat | 11:00

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Harka római katolikus plébániája ad majd otthont a térség Fogyatékkal Élők Szociális Esélyteremtő Központjának, mely a Győri Egyházmegyei Karitász Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz pályázata keretén belül valósulhat meg.

A Győri Egyházmegyei Karitász évek óta támogatja azon fogyatékkal élő fiatalok, valamint hozzátartozóik csoportját, akik vagy már kikerültek, vagy az elkövetkezendő években fognak kikerülni az oktatási intézményi rendszer védőszárnyai alól.

A Győri Egyházmegyei Karitász és az oktatási intézmények által rendelkezésre bocsájtott adatok alapján valós tényként jelenik meg a nappali ellátás, támogató szolgáltatás és foglalkoztatás iránti igény Harka és a környező települések területén.

Az elmúlt években Harka község római katolikus plébániája adott  otthont a fogyatékos csoport közösségi programjainak és klubfoglalkozásainak.

A pályázat révén a meglévő szociális alapellátási szolgáltatások hiányosságait igyekeznek pótolni, valamint reagálnak a jelenlegi, illetve a közeljövőben várhatóan felmerülő igényekre is, úgy, hogy a szűk és a tágabb értelemben vett társadalmi rétegek jogai ne sérüljenek, napi megélhetésük ne kerüljön veszélybe, és a helyi önkormányzatok terhei se növekedjenek.

A projekt keretében megvalósuló infrastukturális fejlesztés eredményeként létrejövő komplexum – nappali intézmény 20 fő részére, támogató szolgáltatás 6000 feladategységgel – biztosítja majd az ellátásra szorulók szakszerű, jogszabályi előírásoknak megfelelő ellátását, így hozzájárulva biztonságos jövőjük, rehabiltációjuk és integrációjuk megvalósulásához.

Az elsődleges cél az épület jogszabályi feltételeknek megfelelő át- és kialakítása, hogy a vállalt nappali ellátást és támogatói szolgáltatást biztosító új intézmény létrejöhessen.

A „FÉSZEK” – Fogyatékkal Élők Szociális Esélyteremtő Központja (pályázat azonosítószáma: TOP_PLUSZ-3.3.2-21-GM1-2022-00026) a Széchenyi Terv Plusz program TOP Plusz-3.3.2-21 azonosítószámú, Helyi egészségügyi és szociális infrastruktúra fejlesztése című program keretében kerül megvalósításra 52 725 864 forintból.

További részletek a pályázattal kapcsolatban a Győri Egyházmegye oldalán IDE kattintva olvashatóak.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Kránitz József/Harka.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria