Folytatódnak a főesperességi találkozók a temesvári egyházmegyében

Külhoni – 2024. június 7., péntek | 11:47

A Temesvári Római Katolikus Egyházmegye papjainak főesperességi találkozója ebben a hónapban is folytatódik. Június 4-én a temesi főesperesség plébánosai és segédlelkészei a Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceumban találkoztak, az ülés 10 órakor a piarista templomban szentmisével kezdődött. A főcelebráns Pál József Csaba temesvári megyéspüspök volt.

Szentbeszédében Vodila Szilárd buziásfürdői és bakóvári plébános így fogalmazott:

Jézus válaszol, ha őszinte szívvel fordulunk hozzá, még ha a válasz nem is mindig magától értetődő vagy teljes mértékben érthető a számunkra.

Isten előtt fogalmazzuk meg kérdéseinket bátran, hittel és bizalommal. Aki így tesz, az örök életre vonatkozó választ kap.

A szentmisét követően Dirschl Johann általános helynök ismertette a találkozó további programját, amely a Gerhardinum Líceum nagytermében folytatódott főpásztori előadással, kiscsoportos beszélgetésekkel és közös megbeszéléssel.

Előadásában Pál József Csaba megyéspüspök a bérmálás szentségére készülő fiatalok pasztorálásával kapcsolatos gondolatait osztotta meg a jelenlévőkkel.

A bérmálás megerősíti mindazt, amit a keresztség szentsége során megkaptunk. A bérmálás a keresztény nagykorúság és a misszió, a küldetés szentsége. A jelöltek hitvallást tesznek, és megkapják a Szentlelket, hogy szorosabban kapcsolódjanak az Egyházhoz, hogy szóval és tettel hirdessék a hitet – mondta bevezetőjében a főpásztor. A továbbiakban olyan témákat érintett, mint a bérmálási életkor, a felkészülés ideje, a felkészítésben közreműködő személyek.

A bérmálásra való felkészülésnek több vetülete van: a Szentlélekkel és a szentségekkel kapcsolatos alapvető ismeretek; az evangélium szerinti élet (a bérmálkozók kerüljenek szorosabb kapcsolatba a Szentlélekkel, ültessék át a gyakorlatba, a mindennapi életbe Isten Igéjét); a diakónia, vagyis a szeretetből fakadó szolgálat (mint például a szegények, az idősek támogatása, felkeresése vagy egyéb karitatív tevékenységek); az egyházi közösség építése és beilleszkedés a plébánia, illetve a helyi egyház életébe; az ökumenizmus és a tanúságtétel – fejtette ki Pál József Csaba püspök.

A szentségek, így a szentmise küldetése is Krisztus misztikus testének, más szóval az Egyház közösségének építése. Az Egyház minden cselekedete (még a diakónia vagy a tanúságtétel is) csak akkor tud igazán tanúságot tenni az evangéliumról, ha a közösségből ered, ha az egységből fakad.

A szeretetben való egységre kell nevelnünk, az Egyházzal való közösségre, pontosabban a csoporton belüli egységre és a közösségre.

Ily módon megtapasztalják az Egyházat kicsiben – fogalmazott a főpásztor.

Az előadást kiscsoportos beszélgetések követték, két kérdés kapcsán: Saját tapasztalatok alapján melyek azok a módszerek, amelyek hosszú időn keresztül sikeresek voltak a bérmálásra való felkészítésben, illetve mi az, amin változtatni kellene a felkészülés és a beilleszkedés folyamatában?

Június 5-én a marosi főesperesség lelkipásztorait az arad-ségai plébánia látja vendégül; a hegyvidéki főesperesség lelkipásztorai a nándorhegyi plébánián gyűlnek össze.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria