Főpásztorukkal és freestyle focistával búcsúztatták a nyarat a görögkatolikus gyermekvédelemben élők

Hazai – 2024. augusztus 29., csütörtök | 16:05

A Hajdúdorogi Metropolitai Egyház a fenntartásában működő Szent Anna Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ közreműködésével nyárzáró gyermeknapot rendezett Hajdúdorogon, amelyre meghívták a metropólia gondoskodásában részesülő valamennyi gyermeket – adta hírül a Hajdúdorogi Főegyházmegye augusztus 28-án.

A lakásotthonban nevelkedők, kísérőik és a nevelőszülős családok is izgatottan érkeztek az ország minden pontjáról: a Miskolci Egyházmegyéből a Szent Zotikosz, a Nyíregyházi Egyházmegyéből pedig a Szent Miklós Gyermekvédelmi Intézményt látták vendégül.

A görögkatolikus egyház több mint egy évtizede vállal jelentős szerepet a gyermekvédelem területén. A Görögkatolikus Metropólia közel 2700 gyermekről gondoskodik, akiket csaknem 500 munkavállaló és 730 nevelőszülő lát el naponta.

A cél az volt, hogy a hasonló korcsoportba tartozó és a hasonló érdeklődésű fiatalok találkozhassanak egymással, módjuk legyen az ismerkedésre, önfeledt játékra, ahogy a közös imádságra is. Erre a nyárzáró nap kiváló lehetőségnek bizonyult.

A hajdúdorogi székesegyház templomkertje már kora reggel vidám gyerekkacajtól volt hangos. A közös ima után Kocsis Fülöp érsek-metropolita furfangos módon igyekezett bevonni a kissé zárkózott gyerekeket a közös gondolkodásba. 

„Gyerekek, ki tudja a Miatyánkot?” – indított egy bátorító kérdéssel. Aztán a következő kérdés következett: „Ki tudja, ki a mi Atyánk?” Erre is hellyel-közzel jól válaszoltak a legtöbben. „No, és hol lakik a mi Atyánk?” „Ahogy mondjuk is az imádságban: a mennyben” – hangzott a válasz. „De csak ott? – folytatta a püspök. – Nyilván jól mondjuk a Miatyánkban, de tudnunk kell, hogy itt is itt van velünk. Márpedig ahol a Jóisten van, ott a mennyország. Ha imádkozunk hozzá, kiderül, hogy itt van a mennyország!”

„Ahol imádkozunk, gyerekek, ott van a Jóisten! Ha ő a mi Atyánk, akkor mi az ő gyermekei vagyunk. S ha mindannyian egy Atyának vagyunk a gyermekei, akkor mi bizony testvérek vagyunk! Hát szeressük egymást, mint a testvérek!” – mondta a metropolita. Majd egy közös énekre is megtanította a résztvevőket, mondván: aki énekel, az kétszer imádkozik. „Duplázzuk meg az imánkat!” – lelkesítette nem csak a gyermekeket.

A vidám indítás után kézműves-foglalkozások, katonai, mazsorett-, solymász- és kutyás bemutató következett, illetve hajfonás, óriás csúszda, játszóház, gumiköteles ugráló és megannyi szórakoztató elem tette feledhetetlenné a napot.

Fellépett a Burattino Bábszínház, emellett a nap vendége volt a hajdúdorogi származású Szabados Ádám freestyle focista is, aki egész délelőtt trükköket tanított a fiataloknak, amiket aztán a színpadon is bemutathattak.

Szabados Ádám mint tehetséggondozó koordinátor évek óta a gyermekvédelem területén dolgozik Budapesten. A gyermekeknek szervez különböző programokat, alapvetően a freestyle és a futball az ő asztala, de emellett főzni is tanítja a rábízott fiatalokat. Mint mondja: „a freestyle egy gyógyszer, a sport arra motiválja őket, hogy az energiájukat jó helyen kössék le, így a sport által jobb emberek lehetnek” – vallja.

Ádám és csapata a Reménysziget Sportegyesületben már hét éve foglalkozik halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel, ennek köszönhetően sikerült delegálnia az augusztusi világbajnokságra egy tanítványát. A freestyle világbajnokságon 268 futballista volt jelen 48 országból. A párbaj kategóriában Szabados Ádám 180 versenyző közül a 44. helyen végzett. Tanonca, Varga Márk szintén nagyon szép eredményt ért el: maga mögé utasította Hollandia, Hongkong, Lengyelország és Svájc játékosait is. Októberben pedig irány Németország, ott rendezik meg az európai szabad stílusú futballkupát (European Free State Football Cup).

Ádám büszkén vallja azt, hogy görögkatolikusként az a hivatása, hogy a maga módján próbáljon segíteni, mert „ezekben a gyermekekben még meg van az a fény, ami igazából az isteni közelséget legjobban tudja tükrözni”. A gyerekek lelke még tiszta. Ha tudunk velük eleget és szeretettel foglalkozni, akkor azzal lehetőséget adhatunk a kezükbe, amivel remélhetőleg teljesebb életet élhetnek majd felnőttként a nagyvilágban.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria