Gallagher érsek szentmisét celebrált a zágrábi Mária-ünnepen

Kitekintő – 2024. június 3., hétfő | 14:56

Május 30-ától június 1-jéig tartózkodott Horvátországban a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára a Kőkapu Szűz Máriája, Zágráb védőszentje május 31-i ünnepe alkalmából. A látogatás programjában az ünnepi szentmisén kívül szerepelt a horvát kormányfővel és a külügyminiszterrel való találkozó, valamint egy előadás a katolikus egyetemen, ahol az érsek avatta fel az új könyvtárat.

Csütörtöktől szombatig tartott Paul Richard Gallagher érsek horvátországi útja, amelyre Dražen Kutleša zágrábi érsek meghívására érkezett, a főváros védőszentjének ünnepe alkalmából. 

A szentszéki titkár találkozott Andrej Plenković miniszterelnökkel, valamint Gordan Grlić-Radman külügyi és európai miniszterrel. Részt vett a Horvát Katolikus Egyetem könyvtárának ünnepélyes felavatásán, ahol előadást tartott. Május 31-én szentmisét celebrált a zágrábi székesegyházban a Kőkapu Szűz Máriája ünnepe alkalmából a horvát püspökök jelenlétében. (A zágrábi Kőkapu, a Kamenita vrata a középkori Gradec keleti kapuja. Az 1731-es tűzvészben a kapukápolna farészei teljesen elégtek, kivéve a Szűz Máriát és a Gyermeket ábrázoló, ismeretlen 17. századi művésztől származó festményt. A Szűzanya képét őrző szentélyt a hívek rendszeresen virágokkal díszítik és gyakran imádkoznak előtte.)

*

Május 28-án a Szentszék államközi kapcsolatokért felelős titkára szentmisét mutatott be Rómában a Szent Jeromos-templomban a horvát nemzeti ünnep alkalmából. A szertartáson emlékeztetett rá, hogy a Horvátország és Szentszék közötti kapcsolatok sosem gyengültek meg, dacára a történelem során lezajlott számos csatának. Homíliájában arra szólította a híveket, hogy imádkozzanak minden nemzetért, melyet háború és konfliktus sújt, végül pedig hálát adott Istennek a szabadság és a béke ajándékáért Horvátországban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria