Gerhard Müller bíboros és Visvaldas Kulbokas nuncius is jelen volt az ukrán püspöki kar ülésén

Külhoni – 2024. március 14., csütörtök | 18:51

Március 5. és 8. között tartották az Ukrán Római Katolikus Püspöki Konferencia 60. plenáris ülését Brjuhovicsban, a Szent József Szemináriumban. A plenáris ülés első napján Gerhard Ludwig Müller bíboros, a Hittani Kongregáció korábbi prefektusa; a második napon Ukrajna apostoli nunciusa, Visvaldas Kulbokas érsek mutatott be szentmisét.

Az első munkanap zsolozsmával kezdődött, amelyet Radoszláv Zmitrovics OMI kamjanec-podilszkij segédpüspök vezetett.

A március 6-i ülésnapot Vitalij Szkomarovszkij, az Ukrán Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nyitotta meg egy Ukrajnáért mondott imával.

A nuncius és a pápai követség titkárának köszöntése után Gerhard Müller bíboros szólt a jelenlévőkhöz.

Gerhard Ludwig Müller bíboros 2012 és 2017 között a Hittani Kongregáció prefektusaként szolgált, továbbá a Nemzetközi Teológiai Bizottságot és a Pápai Bibliai Bizottságot is irányította. A német bíboros beszámolt az Egyház jelenlegi helyzetéről, megosztotta tapasztalatait, és lelkipásztori tanácsokkal látta el a jelenlévőket, kifejtve, hogyan dolgozhat egy püspök a jelenlegi körülmények között, megőrizve a pápa iránti engedelmességét.

A plenáris ülés első napján előadást is tartott Gerhard Ludwig Müller, Az Isten és az ember helye címmel, XVI. Benedek pápa Deus caritas est enciklikája alapján.

Ezt követően Visvaldas Kulbokas érsekkel, Ukrajna apostoli nunciusával, valamint Joseph Maramreddyvel, a pápai küldöttség titkárával találkozhattak a püspökök.

A találkozó első felében olyan általános kérdésekről folytattak megbeszélést, amelyek a háború alatt folytatott lelkipásztori szolgálatot érintik, illetve a Szentszék és a Katolikus Egyház nemzetközi szinten folytatott humanitárius tevékenységéről és terveiről volt szó. Ebben a kérdésben fontos a püspökök közötti koordináció mind Ukrajnában, mind a Szentszék vezetőivel. Többek között a gyerek Ukrajnába való visszatéréséről volt szó – ismertette a nuncius.

A megbeszélésen más, a háborúval kapcsolatos konkrét kérdéseket is érintettek. Visvaldas Kulbokas érsek hangsúlyozta: „Fontos, hogy közösen gondolkodjunk és koordináljuk a tevékenységemet: az én nunciusi tevékenységemet és a püspökök szolgálatát. Meg kell osztanunk egymással a gondolatainkat, véleményünket, hogy mit kell tennünk lelki, pasztorális, szociális és humanitárius téren. Ezek mindig is fontos kérdések voltak. A találkozások segítenek a tapasztalatcserében és a gondolatok megosztásában” – összegezte a nuncius.

15 órakor a főpásztorok együtt elimádkozták az irgalmasság rózsafüzérét, Ján Szobilo harkivi-zaporizzsai segédpüspök vezetésével.

Az ülés folytatásában Vitalij Krivickij SDB kijevi-zsitomiri megyéspüspök bemutatta a püspökség ökumenikus bizottságának tagjait, valamint elnökhelyettesnek választották meg Petro Balog OP-t. A bizottság tagjai: Petro Oktaba OP, Szerhij Kippa OFMCap, Olekszandr Kusta. A tagságukat és a bizottság céljait az ülésen szavazták meg. Krivickij püspök beszámolt az Egyházak és a Vallásos Szervezetek Országos Tanácsának működéséről is.

Többek között arról volt szó, hogy a vallásos közösség hogyan igyekszik elérni azt, hogy azok a lelkipásztorok, akik fontos lelki és vallási feladatot látnak el, és sokszor az elhunyt katonák családjai, a veteránok és a nincstelenek számára az egyetlen vigaszt jelentik, mentesüljenek a behívások alól.

Az első nap végén Gerhard Müller bíboros mutatott be szentmisét. Az Ukrajnáért, a jóakaratú emberekért és a békéért mondott imájához csatlakoztak a püspökök, a megszentelt életet élők, lembergi és Lemberg környéki papok, valamint a Bilcsevszkij Szent József Teológiai Intézet hallgatói, tanárai és végzősei.

A szentmise után közös szentségimádást tartottak.

Az Ukrán Római Katolikus Püspöki Konferencia 60. plenáris ülésének második napján, március 7-én reggel Visvaldas Kulbokas érsek, apostoli nuncius mutatott be szentmisét, amelyen a püspökök és a Szentatya képviselői együtt imádkoztak a békéért.

Isten prófétákat küldött népének, de az emberek füle süket maradt – fogalmazott prédikációjában a nuncius. Felsorolta azokat az eszközöket, amelyek segítenek abban, hogy jobban halljuk Isten szavát. Ezek közé tartozik a józanság, mivel a nagy fáradtság, a túl sok elfoglaltság közötti őrlődés, a túlzott alkoholfogyasztás nagyon elvonják a figyelmünket. Ami segít, az az ima, az alázat, a tanulni vágyás. Pont az jelent akadályt, ha azt hisszük, hogy mindent tudunk és mindent értünk, hiszen sokkal nehezebben hallgatjuk meg testvéreinket, a prófétákat vagy az Istent.

A próféták könyvei arra hívnak bennünket, hogy jobban figyeljünk a jelekre, melyeket magunk körül látunk – emelte ki szentbeszédében nuncius. Megjegyezte, hogy amikor imádkozunk a békéjéért, akkor értjük, hogy az agresszor szívét nem könnyű a megtérés útjára terelni. Ha zárva van, akkor Isten is tehetetlen; nem veszi el szabadságukat, akaratuk ellenére nem téríti meg őket. „De megtéríthet bennünket, hogy készek legyünk a béke befogadására” – hangsúlyozta Kulbokas érsek. – Ha vágyunk erre, akkor Isten meg tudja adni. Ilyen értelemben a háború számunkra olyan, mint egy próféta.”

A nuncius arra biztatta a jelenlévőket: imádkozzanak azért, hogy képesek legyenek reagálni az idők jeleire és meghallani Isten Szavát. „Az ehhez szükséges erőt az Eucharisztiából tudják meríteni, mely lelki életünk forrása és csúcsa. Ezért hozzuk bátran Isten elé kéréseinket, könyörögve a békéért, Ukrajna és népe megóvásáért. »Te vagy, Istenünk, az élet forrása, a béke, az igazságosság, a tisztaság, a szeretet, az engedelmesség és a bölcsesség forrása. Ajándékaiddal töltsd el Egyházadat, hűséges szolgáidat és papjaidat, szerzeteseidet, testvéreinket és egész Ukrajnát! Ámen.«”

Szentáldozás után a püspökök elimádkozták a Szent Mihály arkangyalhoz szóló fohászt.

Az ülésnap folyamán 15 órakor az ukrán népért imádkozták az irgalmasság rózsafüzérét a főpásztorok. Az áhítatot Olekszandr Jazloveckij kijevi-zsitomiri segédpüspök vezette.

Március 8-án, a harmadik nap reggelén bemutatott szentmise főcelebránsa Vitalij Szkomarovszkij lutszki megyéspüspök, az Ukrán Katolikus Püspöki Konferencia elnöke volt.

Szentbeszédet mondott Lucsok Péter Miklós OP munkácsi megyéspüspök.

A főpásztor prédikációja elején megkérte a jelenlévőket, hogy tegyék fel maguknak a kérdést: Hogyan hallgatom és hallgatom-e Isten Igéjét? Az életben különböző hangokat hallhatunk, nem könnyű jelen lenni az „itt és most”-ban, nem könnyű hallani – mondta a munkácsi püspök, megosztva reggeli imatapasztalatát is.

„Hallgatom-e az Urat, aki szól hozzám? Vagy inkább hallgatok a sok ügyre, mellyel tele vannak a gondolataim? Minden ügyünkben, döntéseinkben arra kell figyelnünk, hogy mit mond az Úr. Hol találom meg a hangját? Ott, ahol szeretet van, vagy ott, ahol félelem van? Ha félelem van bennem, akkor még nem tértem meg, még nem hallom az Úr hangját. Megértettem egy nagyon lényeges dolgot: a megtérés egyik legfontosabb szempontja, hogy mennyire hallom meg Isten hangját, mely jelen van az eszemben és a szívemben is.”

A püspök elmondta: elmélkedett az olvasmány szavain, amelyben az Úr úgy szól Izraelhez, mint jegyeséhez. „Az Úr ugyanezeket mondja nekünk a háború idején is. Ezért érdemes figyelni, hogy mit mond az Úr a liturgia által. Hogy megtérjünk, meghallva az Úr szavát.”

A szentmise végén Vitalij Szkomarovszkij megköszönte a rektorátusnak, a szeminaristáknak, valamint a személyzetnek, hogy jó feltételeket biztosítottak a püspökök imájához és munkájához és Isten áldását kérte rájuk.

Forrás és fotó: Rkc.org.ua

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria