Germano Penemote Pakisztán új apostoli nunciusa

Kitekintő – 2023. július 13., csütörtök | 20:01

Germano Penemotét, Románia és a Moldovai Köztársaság apostoli nunciatúrájának ideiglenes ügyvivőjét Ferenc pápa június 16-án kinevezte treiai címzetes érsekké és Pakisztán apostoli nunciusává. Június 29-én az Aurel Percă érsek által celebrált szentmisén vett búcsút a bukaresti közösségtől. Püspökké szentelésére augusztus 13-án kerül sor szülőhazájában, Angolában.

A Szent Péter és Szent Pál apostolok ünnepén tartott szentmisében ünnepelte Germano Penemonte négy bukaresti egyházmegyés paptársával együtt felszentelésének huszonötödik évfordulóját. A szentmise végén a diplomata hálát adott a romániai szolgálatáért, illetve köszöntötte Aurel Percă érseket, akit negyvennégy éve szenteltek pappá.

Germano Penemote 1969. október 24-én született az angolai Ondobéban. 1998. december 6-án szentelték pappá. A római Lateráni Egyetemen szerzett kánon- és polgárjogi doktorátust.

Diplomáciai szolgálatát 2003-ban kezdte; a következő apostoli nunciatúrákon dolgozott: Benin és Togo, Uruguay, Szlovákia, Thaiföld, Magyarország, Peru és Románia.

Ferenc pápa 2023. június 13-án nevezte ki Pakisztán apostoli nunciusává és treiai címzetes érsekké. Püspökké szentelésére 2023. augusztus 13-án kerül sor Angolában, az ondjivai egyházmegyében

„Csupán egy évet töltöttünk együtt, de ez az év vitalitással és kegyelmekkel teli volt. Épp ezért mély elismeréssel adózom mindannyiuknak a testvéri fogadtatásért és a jó együttműködésért, amelyet Románia és Moldova apostoli nunciatúrájának ideiglenes ügyvivőjeként tapasztaltam. Elismeréssel távozom Romániából, Isten anyjának kertjéből, és megyek egy nagy és szeretett ázsiai országba, ahol nagy hasznomra lesz, ha megőriznek imáikban és emlékezetükben” – mondta.

A jubiláló paptestvérekhez fordulva úgy fogalmazott: „Arra bátorítom ezüstmisés paptestvéreimet, hogy haladjanak előre, Szent Pál erejével és missziós céljával. Nem vagyunk egyedül. A nehézségektől, a szomorúságtól és a betegségektől való félelemmel szemben megnyugtat bennünket Isten jelenléte, aki mindig velünk van. Imádkozzunk a szent apostolokhoz, hogy áldják meg életünket, világosítsák meg utunkat, és óvjanak minket minden veszélyben. Végezetül kérjük a Szűzanyát, az Egyház Anyját és a Béke Királynőjét hitünk támogatására és hogy megtanítson minket Fiával, Jézussal járni a testvérek szolgálatában.”

Ezt követően Aurel Percă érsek köszönetet mondott Germano Penemonténak szolgálatáért, és gratulált a kinevezéséhez, illetve biztosította a nunciust arról, hogy a bukaresti közösség imáiban fogja hordozni.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria