Görögkatolikus diakónust szenteltek a Katolikus Tábori Püspökség szolgálatára

Hazai – 2024. augusztus 7., szerda | 11:20

Nem mindennapi szertartásnak lehettek részesei a Gödöllői Görögkatolikus Parókiához tartozó hívek és meghívott vendégek a Szent Kereszt felmagasztalása templomban augusztus 4-én, vasárnap délelőtt. Kocsis Fülöp érsek-metropolita Berta Tibor katolikus tábori püspök részvételével diakónussá szentelte Csűry Csabát, aki a Katolikus Tábori Püspökségnél végzi majd szolgálatát.

Régi nagy vágya valósult meg Csűry Csabának vasárnap délelőtt, amikor Kocsis Fülöp érsek-metropolita diakónussá szentelte Gödöllőn. Mint elmondta, már gyermekkorától érezte az elhívást Isten szolgálatára, a tábori lelkészséggel pedig szeminaristaként került kapcsolatba. „Másodév után a görögkatolikus papképzés része egy úgynevezett szociális év, amikor egy évig valamilyen szociális jellegű munkát kell végezni külföldön és belföldön egyaránt. Ekkor érdeklődtem először a tábori lelkészség iránt. Szentesi Csaba atyát meg is kerestem Debrecenben, hogy engedjen betekintést a munkájába, és hadd töltsek vele egy napot. Ez a találkozás nagyon pozitív hatással volt rám, így jelentkeztem Berta Tibor püspök úrnál, aki akkor még általános helynök volt, hogy milyen módon tudnék egy fél évet eltölteni a tábori püspökség szolgálatában. Akkor ez az alkalom végül meghiúsult, de Tibor atyával kapcsolatban maradtam, s a szeminárium alatt és után is kerestük a lehetőséget a folytatásra.”

A felszentelt diakónus így a Katolikus Tábori Püspökségnél, más néven Katonai Ordinariátusnál teljesít majd szolgálatot. Berta Tibor dandártábornok, püspök, Magyarország Katonai Ordináriusa rendelkezése értelmében feladata a Budapesten szolgáló görögkatolikus katonák, honvédelmi alkalmazottak, kormánytisztviselők és családtagjaik lelkipásztori ellátása és a lelki üdvösségükről való gondoskodás lesz. A lehetőségek figyelembevételével és egyetértésben a budapest-tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplom lelkipásztori ellátásáért felelős papi közösséggel (Bálint Mihály Gábor százados, tábori lelkész moderátor és Nagy Ferenc Endre százados, tábori lelkész kisegítő lelkész) Csűry Csaba diakónus felel majd azért, hogy a Budapesten szolgáló görögkatolikus katonák, honvédelmi alkalmazottak, kormánytisztviselők és családtagjaik ebben a templomban tudjanak összegyűlni tanításra – hittan- és bibliaórákra, katekézisre, lelkiségi kurzusok elvégzésére –, de olyan alkalmakra is, amelyeken egyénileg vagy közösségileg választ kaphatnak erkölcsi, etikai problémáik megoldásához.

Csűry Csaba elmondta: leginkább azért vonzza a tábori lelkészi szolgálat, mert szereti a hazáját, és szeret olyan emberek társaságában lenni, akik hasonlóképpen éreznek, mint ő. „Van egy kedvenc idézetem Cicerótól: »pro aris et focis«, ami annyit jelent, hogy »az oltárért és a tűzhelyért«, tehát a legszentebb dolgokért. Ma talán úgy fogalmaznánk, hogy Isten, haza, család. Ahogy Papp Miklós atya fogalmazott egy előadása alkalmával: »Az Isten, haza, család nemcsak bástya, hanem dobbantó, e fogalmak az innováció alapjai is… Az Egyház is konzervatív, de tagjai nem múzeumőrök, hanem progresszívek, a jövő felé nyitottak, akarnak fejlődni, változni, megújulni.«”

Csűry Csaba görögkatolikus teológusként évekig dolgozott Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök titkáraként, valamint tanácsosaként. Az ökumenéről és a keresztény üzenet továbbadásáról beszélgettünk vele még 2021-ben.

Forrás és fotó: Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria