Görögkatolikus kántortalálkozót szerveztek Pesterzsébeten

Hazai – 2024. július 1., hétfő | 9:47

Évente kétszer – legtöbbször Máriapócson – gyűlnek össze a görögkatolikus kántorok, hogy közösen átismételjék a már ismert énekeket vagy újat tanuljanak. Rendhagyó módon ezúttal szokatlan helyen és időpontban került sor a kántori összejövetelre: június 22-én a Pesterzsébeti Görögkatolikus Egyházközségben.

Az új helyszín és időpont megválasztásának oka, hogy sokakban felmerült az igény arra, hogy a gyakori kelet-magyarországi összejövetelek után Budapesten is létrejöjjön egy olyan liturgikus találkozó, ahol az egyre nagyobb számú görögkatolikus szórvány tagjai együtt lehetnek, és gyakorolhatják az otthonról hozott templomi énekeket. 

Kocsis Fülöp metropolita örömmel tett eleget a közösség meghívásának, és szombat délután a már ismert, a templomi szolgálatban is használatos háromszorszent dallamokat és kerubénekeket ismételte át a megjelentekkel. A fővárosból, Pest és Fejér megyéből egyaránt érkeztek kántorok és a bizánci keresztény énekvilág iránt érdeklődők. A találkozó este 6 órakor püspöki vecsernyével zárult.

Mivel az I. Pesterzsébeti Görögkatolikus Kántortalálkozó máris tucatnyi érdeklődőt, résztvevőt vonzott, ezért a tervek szerint jövő évben is megszervezik itt a rendezvényt.

Szöveg: Furó József

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria