Graffiti a világ peremvidékén Ferenc pápáról

Kitekintő – 2015. március 1., vasárnap | 18:29

Egy tizennyolc éves, képzőművésznek tanuló szicíliai fiú egy romos ház falára festette meg a pápát: az úton haladó autókból éppen rálátni, előtte a mezőn pedig birkák legelésznek. Videófilmen mutatja be az alkotás fázisait.


Vincenzo Magno a világ egyik peremvidékén festette meg a pápát: a szicíliai Catania közelében, egy elhagyott, romos ház falán, amelyet már korábban is „díszített” egy jóval kevésbé vonzó rajz.

Rómában, a Vatikán közelében egy ház falán korábban szupermanként ábrázolta valaki a pápát, a fiatal graffitiművésznek ez nem tetszett: „Szerintem sértő a pápát supermanként, sztárként ábrázolni. A pápa egy olyan ember, aki nevet, sír, alszik, barátai vannak – olyan, mint bárki más. Egy normális ember” – mondta. Vincenzo graffitije nem egy mitikus figurát ábrázol, hanem a jóságos, barátságos pápát.

A graffitit művészi szinten művelő ifjú alkotók olyan helyeket keresnek alkotásaiknak, ahol nem okoznak zűrzavart, viszont sokan láthatják. Az elhelyezésnek sokszor szimbolikus jelentősége is van, mint ebben az esetben is. Egy romos ház lávakő-falát díszíti, az Etna lábánál, előtte a mezőn birkák legelésznek. A forgalmas útról – ahol állandó a forgalmi dugó, ebből fakadóan az idegeskedés is – éppen rálátnak az autósok, akik felé áldó mozdulattal fordul.


Forrás: Giovaniperlapace.it, Zammumultimedia.it

Fotó: Giovaniperlapace.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria