Greguss Sándorra emlékezve

Hazai – 2023. augusztus 17., csütörtök | 14:13

Augusztus 9-én elhunyt Greguss Sándor író, költő, filmrendező. 69 éves volt. Áprilisban diagnosztizált ALS-betegségével kapcsolatban nemrég interjút adott nekünk, és arra készültünk, hogy az andalúziai utazás után, amelyre annyira vágyott, majd újra felkeressük. Búcsúzásképpen vele való beszélgetéseinket idézzük fel.

Lánya, Greguss Anna szavai csodálatos tömörséggel fejezik ki, milyen ember volt, mekkora hittel élt: „Édesapa a legnagyobb harcos volt. Olyan csodálatos és példaértékű életet élt a Földön, amelynek története bárkinek hatalmas erőforrás lehet, akár ismerte személyesen, akár nem. A szívünkben őrizzük, és minden adandó alkalommal tanúságot teszünk róla. Ő az az ember, akiről biztosan tudom, hogy elválaszthatatlan barátságban van Jézussal, és ez adja a megnyugvást is. Az elmúlt tíz napban számunkra elképzelhetetlen módon szenvedhetett, a legnagyobb félelmeivel kellett szembenéznie. A végére már teljesen felvette a kereszten szenvedő Jézus fuldokló arcát. A szenvedésének ma, 2023. augusztus 9-én, 7.45-kor vége lett, és már a Jóistent átkarolva mosolyog le ránk.”

„Úton lenni annyi, mint önmagunkat keresni, nagy utat tenni meg bensőnkben, mi teli van veszélyekkel és titokzatos felismerésekkel. Ám ha ráhagyatkozunk legbensőnk útmutatásaira, ha saját magunk sztalkere leszünk, akkor sohasem tévedhetünk el, mert legyen bár minden lépésünk kényszer, és körülöttünk az egész világ illuzórikus, tudni fogjuk, hogy egyedül csak a bennünk lévő, Istentől való lélek az igaz” – idézte férjétől halála után felesége, Fodor Réka missziós orvos.

Olyan ember volt, aki nehézségekkel, kalandokkal és örömökkel teli élete tapasztalatait tanítássá formálta, írt prózát, írt verset, rendezett filmet, és beszélgetett, mindenkivel, szívesen. Felvállalt, illetve saját megfogalmazása szerint Istentől kapott feladata lett néhány éve, miután súlyos betegségből csodálatos módon felgyógyult, hogy súlyos betegekkel és családtagjaikkal beszélgessen, elkísérje a haldoklókat a kiengesztelődés útján.

Búcsúzásképpen szeretettel ajánljuk beszélgetéseinket Greguss Sándorral: az afrikai misszióról, csodás gyógyulásáról, különleges küldetéséről és végül arról, hogyan élte meg, hogy gyógyíthatatlan izomsorvadással kell élnie.

Búcsúztatása szeptember 4-én, hétfőn lesz a 10 órakor kezdődő szentmisében a fóti Szeplőtelen Fogantatás templomban, és 11 órakor helyezik örök nyugalomra a fóti katolikus temetőben.

Fotó: Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria