Gyászmisék XVI. Benedek pápáért külhoni egyházmegyéinkben

Külhoni – 2023. január 4., szerda | 9:00

2022. december 31-én XVI. Benedek emeritus pápa földi zarándokútjának végéhez ért. Külhoni egyházmegyéinkben is lelkéért felajánlott szentmisékkel búcsúznak tőle. Az alábbiakban az egyházmegyei szertartások meghívóit és időpontjait olvashatják. A listát a beérkező információk alapján folyamatosan frissítjük.

Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye

Elhunyt XVI. Benedek pápáért a gyulafehérvári székesegyházban Kovács Gergely érsek mutat be gyászmisét január 9-én, hétfőn 18 órakor.

A szertartásra mindenkit hívnak és várnak, hogy együtt adjunk hálát érte Urunknak – közölte a gyulafehérvári egyházmegye Facebook-oldalán.

Forrás: Romkat.ro

*

Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye

Január 4-én, helyi idő szerint 10 órakor a munkácsi Szent Márton-székesegyházban Lucsok P. Miklós OP püspök, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye apostoli kormányzója mutat be szentmisét XVI. Benedek emeritus pápáért – adta hírül az egyházmegye honlapja.

Forrás: Munkácsi egyházmegye

*

Szabadkai Római Katolikus Egyházmegye

A szabadkai egyházmegye méltóságteljesen szeretne elbúcsúzni megboldogult XVI. Benedek emeritus pápától, ezért január 4-én, 18 órai kezdettel szentmisén fog megemlékezni az elhunytról az Avilai Szent Teréz-székesegyházban. A szentmisét Fazekas Ferenc egyházmegyei kormányzó vezeti.

„A tavalyi év utolsó napján érkezett Benedek pápa halálhíre. Imáinkba zártuk és a Mennyei Atya irgalmába helyeztük. Újév napján 12.15-kor az egyházmegye minden templomának harangja megszólalt az ő tiszteletére, felszólítva ezzel a híveket az elhunytért végzett imádságra. Mint az egyházmegye hívőközössége, szerdán este székesegyházunkban közösen imádkozunk az elhunyt lelki üdvéért, hogy alázatos és egyszerű munkása befogadást nyerjen az Úr szőlőjébe. Arra kérjük a kedves híveket, imádságos jelenlétükkel vegyenek részt ezen a szentmisén, hogy közösen adjunk hálát Benedek pápáért, aki ajándék volt Egyháznak, világnak egyaránt, és életművéért. Adja meg neki az Úr, hogy színről színre lássa őt, kit annyira odaadóan és állhatatosan szolgált” – olvasható az egyházmegye oldalán.

Forrás: Szabadkai Egyházmegye Sajtóirodája

*

Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

December 31-én, szombaton a Temesvári Római Katolikus Püspökség fájdalommal, de a feltámadásba vetett szilárd hittel fogadta a szomorú hírt, miszerint XVI. Benedek emeritus pápa a Mennyei Atya házába költözött.

A temetés napján, január 5-én 17 órakor a temesvár-belvárosi Szent Katalin-plébániatemplomban Pál József Csaba temesvári megyéspüspök gyászmisét celebrál az elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa lelki üdvéért – tájékoztatott az egyázmegye.

Forrás: Temesvári egyházmegye

Kiemelt fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria