Gyermeki lélekre hangolt szentmiséket tartottak az ÁGOTA Táborban

Hazai – 2024. július 31., szerda | 19:20

A július 21. és 31. között, 27. alkalommal megrendezett Állami Gondozottak Országos Találkozójának, vagyis az ÁGOTA Tábornak kiemelt programpontja a szentmise. Idén két szertartást is rendeztek a gyermekvédelmi gondoskodásban élő 800 táborozónak, amelyet Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, majd az ÁGOTA Alapítvány társalapítója, Podmaniczki Imre nyugdíjas plébános celebrált.

Az ÁGOTA Közösség hitvallása, hogy jót tenni jó, jónak lenni jó. A kifejezetten a gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiataloknak szóló, már közel három évtizede megrendezett nyári tábornak az az egyik fontos célja, hogy a táborozók számára az önkéntesek megmutassák, érdemeiktől függetlenül mind elfogadható és értékes emberek.

27 éves története alatt az ÁGOTA Tábornak sok hagyománya született, vannak azonban egészen a kezdetekre visszanyúló tradíciói is. Az első, 1996-ban megrendezett izsáki táborban Podmaniczki Imre, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye mára már nyugdíjas plébánosa tartott szentmisét a gyermekeknek. Podmaniczki atya 27 éve vendége az ÁGOTA Táboroknak, minden évben ellátogat a családjukat nélkülöző gyermekekhez, hogy szentmisét tartson számukra, amelynek dinamikus hangulata és a homília gyermekekhez alkalmazkodó üzenete megfelelő módon szólítja meg őket.

Idén először két mise is szerepelt a Bács-Kiskun megyei ÁGOTA-falván (Tass) rendezett tábor programjában. Az elsőt Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta a rendezvény ötödik napján, a másodikat pedig a hagyományhoz híven Podmaniczki Imre atya mutatta be a kilencedik napon.

A befelé figyelésre, a legfontosabb emberi értékek átgondolására adott alkalmat a tábor félidejében, az ötödik napon celebrált szentmise. Bábel Balázs érsek elsőként arra hívta fel a nyolcszáz fiatal figyelmét, hogy a tábor helyszíne, ÁGOTA-falva mára már lenyűgöző gyermekparadicsom, ám a vidék története hosszú-hosszú időkre nyúlik vissza. „Régen erre csikósok, pásztorok voltak, ha azok most itt megjelenhetnének, nem hinnének a szemüknek, hogy itt a nagy pusztaságban ennyi sok fiatal van” – emelte ki az érsek, majd a Katolikus Egyház két jeles ünnepnapjához kapcsolódva a két vértanú, Szent Kristóf és Szent Jakab apostol történetével ismertette meg a résztvevőket. „Mindenkiben van egy egészséges versenyszellem, ami előreviszi az egyént. Ha úgy akarsz első lenni, hogy az Istennek tetsszen, és az embereknek is megfelelj általa, akkor próbálj meg szolgálni” – fogalmazott a kalocsa-kecskeméti érsek.

A tíznapos ÁGOTA Tábor végéhez közeledve látogatott el ÁGOTA-falvára Podmaniczki Imre atya, aki az őt váró fiataloknak celebrált újabb szentmisét. Akik már több alkalommal is részt vettek a táborozók közül a lelkipásztor szertartásain, nem lepődtek meg azon a közvetlen hangon, amellyel a 7–18 éves korosztályból való gyermekekhez és fiatalokhoz szólt.

Podmaniczki Imre kiválóan ért a vér szerinti családjukat nélkülöző gyermekek nyelvén is; mint minden évben, idén is olyan témát hozott a fiataloknak, amely egyként képes megszólítani őket. A szeretet erejéről, a bizalomról beszélt nekik, valamint arról, miként változtathat meg egy egész életet az, ha valakit befogadnak. „Nagy dolog befogadni valakit, és gondoskodni róla! Mert ettől úgy érezheti végre, hogy már nem kiszolgáltatott, elhagyatott, árva. Ehelyett azt érzi, hogy befogadták, családtaggá vált” – emelte ki Podmaniczki atya, aki hozzátette, el kell tudni fogadni azt is, hogy újra megszületett bennünk a bizalom érzése, és akkor elmúlik a jövő változékonyságától való félelem is.

Az ÁGOTA Közösség vendégeként Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye főpásztora a szentmisét követően a reális jövőkép kialakítását tematizáló „punktát” tartott a táborozóknak. „Tegyétek fel magatoknak a kérdést: ha azt csinálom az életemben, amit most csinálok, akkor mi lesz a későbbiekben, illetve hogyan lehetne olyan életet élni, amilyet szeretnék? Áldozat nélkül nincs győzelem és nincs eredmény” – hangsúlyozta a megyéspüspök.

Az ÁGOTA Közösség részét képező Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő országos hatókörű gyermekvédelmi intézmény. Feladatellátását gyermekközpontú szemlélet jellemzi és egyházi szellemiség hatja át, amely a nevelő munkában és az intézményrendszer működésében egyaránt meghatározza az alapértékeket. Mint Kothencz János, az ÁGOTA Közösség vezetője elmondta, a pasztoráció egyrészről értékközvetítés, másrészről lelkigondozás, amely türelmet és megértést igénylő, hosszan tartó folyamat. „A pasztorációs munka lényegéhez tartozik, hogy semmit nem szabad erőltetni, lépésről lépésre kell haladni a bizalom eléréséhez. Azokat a gyermekeket is meghívjuk hitéleti programjainkra, akik nem tartják hívőnek magukat. Rendszerint ők is a közösséggel tartanak, de ügyelünk arra, hogy ha nem kívánnak ilyen eseményeken részt venni, legyen lehetőségük más értékes módon tölteni idejüket” – emelte ki Kothencz János.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató

Fotó: Sándor Judit

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria