Gyűjtést hirdet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a szlovéniai katasztrófa utáni mentés támogatására

Külhoni – 2023. augusztus 14., hétfő | 11:58

Az augusztus első napjaiban Szlovéniában pusztító árvizek után a károsultak megsegítésére és a helyreállítási munkálatok támogatására hirdet adománygyűjtést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az ország több régiójában a hirtelen lezúduló, özönvízszerű esőzés áradásokat, földcsuszamlásokat okozott, épületek dőltek össze és váltak lakhatatlanná, százakat kellett evakuálni.

Az augusztus elején lezúduló jelentős mennyiségű csapadék Szlovéniában leginkább az ország középső és északi részein okozott katasztrófahelyzetet. Ezen régió több falujában is rendkívüli helyzetet hirdettek, a mentési munkálatok a következő hetekben is folytatódnak, a helyreállítás hónapokig is eltarthat. Több helyszínről százakat kellett helikopterrel evakuálni.

A Ljubjana fölött található településekre hordozható áramfejlesztőket és tizenöt nagyteljesítményű falszárító gépet telepített a magyar segélyszervezet, ez utóbbiakat az elmúlt évtizedben számos árvíz helyszínén használták már az elöntött épületek egyenletes és gyors kiszárítására és az átázott falak további károsodásának megelőzésére. A Máltai Szeretetszolgálat szakemberei a szervezet helyi munkatársaival együtt tartósélelmiszert és higiéniai termékeket osztanak a helyszínen. Emellett a segélyszervezet vészhelyzetkezelési csoportjának speciális eszközeivel és szakképzett önkénteseinek munkájával is támogatják a védekezési munkálatokat.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Szuverén Máltai Lovagrend Szlovéniában működő helyi szervezeteivel együttműködve indít gyűjtést. A mentés és helyreállítás támogatására felajánlott adományokat az adomanyozz.hu oldalon keresztül, vagy banki átutalással az 11784009-20200745 számlaszámon fogadja a segélyszervezet. A humanitárius akciót a 1350-es adományvonal hívásával, hívásonként 250 forinttal is támogathatják.

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Ales Beno/AFP

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Fotó:  Primož Kobe szlovén olimpikon hosszútávfutó Facebook-oldala