Gyűlölködő szívvel nem lehet imádkozni – Udvardy György elsőpénteki tanítása Búcsúszentlászlón

Hazai – 2024. szeptember 11., szerda | 9:54

Szeptember 6-án, elsőpénteken, többéves hagyományhoz híven Búcsúszentlászlón tartották a keszthely-zalaszentgróti esperesi kerület papjai és hívei számára szervezett közös szentségimádást és szentmisét Udvardy György veszprémi érsek vezetésével.

A főpásztor a szentségimádás elején így köszöntötte a híveket: „Elsőpéntek van, bízunk az elsőpéntekhez kapcsolt ígéretekben, szeretnénk tiszta lélekkel ünnepelni. Szentségimádást végzünk, imádkozunk a kerület papjaiért, híveiért, családokért, fiatalokért, és persze imádkozunk hivatásokért is.

Bátorít bennünket Jézusunk, aki imádkozni tanít és imádságra hív.”

Elmélkedéseket mondott Illyés Dávid diakónus, valamint a keszthely-zalaszentgróti esperesi kerület papjai.

Az Egyház arra biztat bennünket, „ne szűnjünk meg imádkozni, s ne feledkezzünk el éltető kapcsolatunkról, amellyel az Atyához kötődünk Jézus Krisztus által a Szentlélekben”. A megtelt Szent László-kegytemplomban Tódor Szabolcs helyettes esperes-plébános előrebocsátotta, az imádság évében ezúttal a főegyházmegyéért, az érsekért és a papi hivatásokért fohászkodnak, hisz „az Úr Jézus Krisztus felszólítása ma is aktuális: az aratnivaló sok, de a munkás kevés”.

Udvardy György szentbeszédében kiemelte:

Isten szomjúhozik az emberre, találkozni akar velünk, nem feledkezik meg rólunk: kapcsolatban akar lenni mindannyiunkkal, s mindig kész erre.

Isten elérhető az ember számára, sőt: ő az, aki akarja, kezdeményezi a kapcsolatot. Egyikünk sincs abban a helyzetben, hogy azt mondhatná: én akartam élni, én döntöttem el, hogy legyek vagy ne legyek, mikor s hol éljek, milyen tulajdonságokkal. Egyedül a Jóisten döntött erről, ő szólított a létbe és éltetni akar – tanított Udvardy György.

A főpásztor úgy folytatta: jó ezt tudni akkor, amikor esetleg teherként éljük meg az imádságot, s elgyengülünk. Ilyenkor az lebegjen a szemünk előtt: Isten találkozni akar velünk. S ahogyan XVI. Benedek pápa figyelmeztet, az imádság mindig a hit tevékenysége, amihez hozzátartozik, hogy „bízom abban, aki megajándékozott és biztat az imádságra, hisz ezáltal hozzá akarok fordulni”.

Nem azért imádkozom, mert van időm, nem azért, mert nem tudok mást tenni, vagy mert minden rendben van körülöttem s éppen megfelelő lelki állapotban vagyok.

Azért imádkozom, mert hiszek Istenben, az ő jóságában, és ez fölötte áll az időnek, a fáradtságnak, a kedvnek s annak is, hogy mit tartok éppen akkor fontosnak

– mondta az érsek.

Udvardy György hozzátette, hogy amikor valaki elgyengül az imában, akkor elgyengül a hitben is. Jézus, amikor imádságra buzdít, akkor a legszentebb dolgot bízza ránk, hisz ezt tanítja: „Mi atyánk…”, amiben benne van minden vágyunk, kérésünk a mindennapi kenyérért és a megbocsátásért.

Akkor tudok imádkozni, Istenre figyelni, ha kész vagyok megbocsátani és bocsánatot kérni, hiszen gyűlölködő szívvel nem lehet imádkozni, csak átlépve bűnön és haragon: mert élni akarok.

Éppen ezért ha az a kérdés, mit tanítsunk meg gyermekeinknek, unokáinknak, akkor arra csak egy válasz lehet: a Miatyánk-imádságot, amelyet Jézus adott nekünk – hangsúlyozta a Veszprémi Főegyházmegye érseke.

Az ünnepélyes szentmisét követően a napot szeretetvendégség zárta.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria