Háborús övezetből érkező ukrajnai gyerekek nyaraltak Erdélyben a Máltai Szeretetszolgálat révén

Külhoni – 2023. június 13., kedd | 11:45

Negyvenkét ukrajnai gyermeket látott vendégül kísérőikkel együtt június első hetében a Romániai Máltai Szeretetszolgálat a Kovászna megyei Mikóújfaluban. Olyan lányokat és fiúkat, akiknek édesapjuk, fiútestvérük a fronton van, vagy akiknek szülei a harcok áldozatává váltak. A szervezet és önkéntesei a háborús övezetből érkezett gyerekeket néhány gondtalan, játékos nappal ajándékozták meg.

Tischler Ferenc, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat kolozsvári főtitkára a Háromszék portál  munkatársának elmondta: 8–12 év közötti, a háborús övezetből származó vagy onnan elmenekült, nehéz anyagi körülmények között élő gyermekek táboroztak Mikóújfaluban. A csapatot néhány pedagógus és intézményvezető kísérte.

A főtitkár hozzátette, hogy amikor legutóbb Kamjanecben jártak (Kamjanec-Pogyilszkij a mai Ukrajna legrégebbi városai közé tartozik, Podólia történelmi központja) – a térségben múlt év tavaszától nyújt segítséget a szervezet –, szólt a légiriadó, az áramellátás, a fűtés nem volt folyamatos, így már akkor eldöntötték, abból a környezetből néhány napra elhozzák a gyermekeket.

A Háromszéken töltött egy hét az ismerkedésen, barátkozáson túl alkalmat biztosított arra, hogy a vendégek kiránduljanak: jártak a Smaragd-tónál, Csíksomlyón, ellátogattak a Dinóparkba és a törcsvári kastélyhoz, illetve június elsején a sepsiszentgyörgyi gyermeknapi rendezvényekbe is bekapcsolódtak, a táborban pedig kézműves-foglalkozásokon vettek részt. A házigazdák és a vendégek kommunikációját a szervezet néhány Szeretvásárról (Bukovinából) érkező, a romániai ukrán közösséghez tartozó önkéntese segítette, a mindennapi teendők ellátásába pedig további tizenegy önkéntes kapcsolódott be.

Tischler Ferenc elmondta, kísérőik szerint a gyermekeknek sikerült megnyugodniuk, felszabadulniuk a táborban töltött néhány nap alatt, s erre szükségük is volt, hiszen ott, ahol laknak, rendszeresek a légiriadók, ami nagy nyomást gyakorol rájuk. „Jól jött ez a hét mindannyiuknak, örülünk, hogy ezzel is segíthettünk” – tette hozzá a szeretetszolgálat kolozsvári főtitkára.

A 11 éves Szása az édesapját veszítette el a fegyveres konfliktusban. A háromszéki nyaralásról lelkesen ezt mondta: „Életreszóló élményekkel gazdagodtam ebben a táborban, sok új barátot találtam. Köszönöm a lehetőséget és hogy itt lehettem.”

Az ukrajnai vendégek utaztatása, ellátása a Romániai Máltai Szeretetszolgálat és partnerei összefogása révén valósult meg.

Forrás: Romkat.ro

Szöveg: Demeter Virág Katalin

Fotó: Tischler Ferenc / Romániai Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria