Hagyományteremtő céllal tartottak ifjúsági imaestet Szegeden

Hazai – 2016. december 16., péntek | 15:09

„Face2Face” elnevezéssel rendezett adventi ifjúsági imaestet december 14-én a Karolina Iskola kápolnájában a Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája (IPC). Az első alkalom célja a találkozás és az imádság volt.

A találkozót elmélkedés, tanúságtételek, zenei szolgálat és szentgyónási lehetőség kísérte, majd a rendezvény csendes szentségimádással zárult.

Az első alkalom témája a csend volt. Mázás Orsolya Marianna domonkos nővér elmélkedésében összekapcsolta a csend fontosságát az adventi készülettel. A csend döntéssel kezdődik, amelynek az első lépése, hogy elhallgatok, megpróbálok magam lenni, és csak később, ezek után születhet meg bennem az a mély csend, amely Isten ajándéka. Imádságainkban a csend nem az első momentum, hanem készületünknek a gyümölcse. A domonkos nővér, aki maga is katekéta, három gyakorlati példát mutatott be. A csendre rátalálhatunk a természetben, a templomban és önmagunkban.


Az adventhez kapcsolódóan két fiatal tett tanúságot, akik megosztották az általuk megtapasztalt készület és várakozás örömét. Nagylaki Dóra végzős egyetemi hallgató életdöntéséről számolt be. Elmondta, a megszületett döntésre várni kell, készülni és felismerni benne Isten akaratát. Életének mély krízispontjaiban rábízta magát az Úrra, és engedte, hogy Ő vezesse lépteit, döntéseibe bevonta az Istent. Ennek a ráhagyatkozásnak a kegyelmi ajándéka párja, akivel a jegyességre készülnek. „Azért vagyunk boldogok, mert mindkettőnk életében Isten van az első helyen” – fogalmazott.

Kovács Zoltán negyedéves papnövendék a hivatásához kapcsolódóan a beöltözésben tapasztalt örömet, az arra való készületet emelte ki: „A beöltözés szertartása előtt azt kértem az Úrtól, hogy nagyon szép élmény legyen az a pillanat. Imádságaimban, a lelkigyakorlatokban is ezt kértem, de idővel rá kellett jönnöm, hogy az Úr a figyelmemet az élményről a Vele való találkozásra irányítja. Isten néha megfordítja, amit mi akarunk, és bár nem az történik, amit előre elterveztünk, de mégis a nem várt helyzeteket a javunkra tudja fordítani.”

Az imaest énekekkel kísért szentségimádással zárult, melynek során a fiatalok hagytak időt a teljes csendre.

A Face2Face imaest új kezdeményezés a Szeged-Csanádi Egyházmegyében. Célja, hogy Isten előtt „szemtől szembe” állva, és Rá figyelve, a Szentlélek által formált közösségben tudjanak imádkozni a résztvevők.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye Ifjúságpasztorációs Irodája

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria