Hajléktalan Emberért díjat vehetett át Morvay Imre Pio, a hazai ételláda-mozgalom elindítója

Megszentelt élet – 2015. szeptember 11., péntek | 9:53

Rangos díjat kapott a Betegápoló Irgalmasrend pécsi házfőnöke, Morvay Imre, Pio atya, aki a Pécsi Ételládák Mozgalom elindításáért és működtetéséért kapta meg a Hajléktalanokért Közalapítvány elismerését – adta hírül a Pécsi Egyházmegye.

Morvay Pio atya múlt héten vehette át a díjat Balatonföldváron a hajléktalanellátás országos konferenciáján Lőrincz Norberttől, a Hajléktalanokért Közalapítvány elnökétől. Lőrincz Norbert megköszönte a szerzetes példamutatását, és azt, hogy továbbra is folyamatosan gondoskodik az ételadomány-gyűjtő ládák működéséről, karbantartásáról, tisztításáról.

Morvay Imre Pio a pécsi Irgalmasok templomának plébánosa, és a Pécsi Ételládák Mozgalom elindítója. A pécsi irgalmasrendi kórház Munkácsy utcai kerítésére „Enni adok – enni kapok” felirattal kihelyezett fémszekrénybe bárki bármikor tehet vagy kivehet élelmiszert.

A Betegápoló Irgalmasrend pécsi házfőnöke a sok rászorulót látva gondolkodott el azon, hogyan tudna a leghatékonyabban segíteni nekik. Több helyen látta, hogy reklámszatyorban ételt akasztanak a kerítésekre, így jött az ötlet, hogy eső- és hóálló ételadomány-gyűjtő ládát helyez az irgalmasrendi kórház kerítésére.

Pio atya elmondta, hogy este és reggel is megnézi a ládát; ha kell, kitisztítja, és feltölti kenyérrel és tartós élelmiszerrel. A házfőnök hozzátette: nap mint nap megköszönik a rászorulók, hogy gondol rájuk.

Kenyér majdnem mindig kerül bele, ünnepek idején süteményt, más finomságokat is tesznek az ételládába az emberek.

A kezdeményezés hírére az ország több pontjáról is megkeresték Pio atyát, mivel máshol is szeretnék átvenni a jó példát, hogy ilyen módon is segíthessék a hajléktalan, illetve a nehéz helyzetben lévő embereket, családokat.

A Hajléktalanokért Közalapítványt a magyar kormány alapította azzal a céllal, hogy szakmai iránymutatással, különböző nemzetközi és hazai források bevonásával segítse a fedél nélküliek ellátásával foglalkozó szervezeteket. A Hajléktalan Emberért díj átadásával a közalapítvány elismeri és megköszöni azok munkáját, önkéntes támogatását, akik hozzájárulnak a hajléktalan emberek sorsának javításához, és ezzel jó példát mutatnak.

Többek között ilyen díjat vehetett át 2006-ban Nagy Bandó András humorista a hajléktalan emberek képviseletéért, segítéséért a rendszerváltás időszakában, vagy 2009-ben Bálint György kertészmérnök a Tarnabodon letelepedett hajléktalan családok kiskerti gazdálkodásának segítéséért. 2010-ben az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa Irodája, azaz Szabó Máté és munkatársai is megkapták a Hajléktalan Emberért díjat: az iroda rendszeresen felhívta a figyelmet a hajléktalanokat sújtó problémákra, és vizsgálta azokat. Idén Pio atya mellett még a Budapest Bike Maffia kapott elismerést, a hajléktalan és más szegény emberek étkeztetéséért végzett önkéntes munkáért.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria