Hálaadó szentmisét mutattak be és átadták a Szent Gellért-díjakat Győrben

Hazai – 2024. július 12., péntek | 14:14

Hálaadó szentmisét mutatott be Veres András megyéspüspök július 4-én a Győri Egyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmények munkatársainak az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban. Az ünnepi eseményen adták át a pedagógusok munkájának elismerésére alapított Szent Gellért-díjakat.

A tanévzáró hálaadó szentmisén és az azt követő ünnepségen nyolc oktatási intézmény többszáz munkatársa volt jelen.

Az intézményvezetők ajánlása és szavazata alapján idén három pedagógus részesült a Szent Gellért-díj ezüst fokozatában, amelyet a főpásztortól vehettek át.

Az alábbiakban az ünnepségen elhangzott méltatásokat olvashatják.

Szabóné Pinke Zsuzsanna a mosonmagyaróvári Hildegárd Óvoda pedagógusa, több évtizedes kiemelkedő pedagógusi munkájáért részesült az elismerésben. Lelkiismeretesen, naprakészen, folyamatosan frissülő szakmai tudással végzi munkáját. Csendes, figyelmes személyisége egyaránt megragadja a kisgyermekeket, szülőket és kollégákat. Nagy fokú érzékenységgel fordul a különös bánásmódot igénylő gyermekek felé, s magas szintű szakmai tudásával törekszik arra, hogy mindenkinél egyénileg megtalálja a lehető legmegfelelőbb utat a fejlődésre. Az óvoda kiemelkedő rendezvényeit igényes műsorok megtervezésével és megvalósításával színesíti. Hitéleti tevékenysége példa lehet a fiatalabb generáció és a hozzá gyakorlatra érkező óvodapedagógus-jelöltek számára.

Antalné Hatoss Györgyi tanító, kántor, a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda nevelőtestületének rendkívül aktív tagja. Az iskola 1993-as újraindításától az intézmény pedagógusa. Az alsó tagozatos munkaközösség egyik mozgatórugója, számtalan pályázatot írt és nyert meg, melyek anyagi támogatásából táborok, színvonalas rendezvények valósulhattak meg az évek folyamán. Azonban nemcsak kiemelkedő tanítói munkássága említésre méltó, hanem az a kántori szolgálat is, amelyet a nagybajcsi Szent György-plébánián és az iskolában lát el, ahol az énekkart vezeti. Tanítványai szüleivel barátságos, bizalmon alapuló kapcsolatot alakít ki, a családokkal együtt dolgozva a kisdiákok fejlődéséért. Az intézmény és a pálya iránti elkötelezettséggel végzett több évtizedes munkájáért vehette át a díjat.

Varga Györgyné oligrofénpedagógia szakos gyógypedagógia-tanár, huszonnégy éve a szanyi Szent Anna Általános Iskola és Óvoda gyógypedagógusa, az általános iskola tanítója. Szakmai kompetenciája: a tanulásban akadályozott, fogyatékos gyermekek nevelése, oktatása, fejlesztése, rehabilitációja; a gyógypedagógiai feladatok ellátása. Munkája igényes, szakmai tudását továbbképzéseken és önképzéssel folyamatosan gyarapítja a tanulók tehetséggondozása és képességeik szerinti fejlesztése céljából. Elfogadó személyisége keresztény minta arra, hogy a sérült tanulókat hogyan lehet teljes értékű emberként kezelni. Mindenkiben megkeresi az értéket, tehetséget, így a versenyekre való felkészítés is része munkájának. Keresztény élete, hitélete példamutató. Odaadóan, elismerésre méltón végigdolgozott több évtizedes munkája elismeréseként részesült a Szent Gellért-díj ezüst fokozatában.

A Szent Gellért-díjat a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapította azzal a céllal, hogy lehetőséget teremtsen a katolikus közoktatásban végzett kiemelkedő munka elismerésére. A díjat elkötelezett hitvalló életet élő, következetes, kitartó, színvonalas munkát végző személyek kaphatják, akik munkájukkal kivívták a tanulók, szülők, munkatársak egyöntetű elismerését.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Tóthné Molnár Bernadett; Pezenhofferné Molnár Edina; Hegedűs Katalin

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria