Hallelujah – Itt a szentév fagylaltja

Kitekintő – 2025. január 28., kedd | 19:12

Hallelujah névre keresztelték a jubileumi szentév hivatalos kézműves fagylaltját, amely egy szicíliai cukrászmester kreációja, és a zarándokok márciusban a Szent Péter tér mellett is megkóstolhatják – közölte oldalán az ANSA olasz nemzeti hírügynökség január 24-én.

A 2025-ös szentév fagylaltjának alapját a gianduia, azaz a mogyorós csokoládékrém adja. A Hallelujah Vincenzo Squatritónak, a Messina mellett fekvő, kétezer lakosú Olivieri település fagylaltmesterének kreációja, amely elnyerte a rimini nemzetközi kézművesfagylalt-, cukrász- és pékipari kiállítás (Sigep) első díját a kézműves fagylaltok kategóriájában. A versenyen egész Európából harminc mester mérte össze tudását.

Az idei nyertes fagylaltot, amely a szentév hivatalos fagylaltja is egyben, március 23-án a Szent Péter tér közelében megkóstolhatják a Vatikánba tartó zarándokok is. A bevételt jótékonysági célra használják fel.

A Hallelujah fagylalt ötlete a Sigep és az Evangelizáció Dikasztériuma együttműködésének eredménye, amelyhez az olasz élelmiszeripari tárca is támogatást nyújtott.

Március 24-től, a kézműves fagylalt európai napjától kezdve Európa-szerte megkóstolhatja a közönség a Hallelujah fagylaltot minden olyan kézműves fagylaltozóban, amely csatlakozik a kezdeményezéshez.

A Sigep közlése szerint a kontinens különböző részein a fagylaltmesterek helyi termékekkel is gazdagíthatják a Hallelujah eredeti változatát.

Vincenzo Squatrito, aki ikertestvérével együtt 1994 óta vezeti a családi cukrászatot, 2015-ben elnyerte az olasz kézművesfagylalt-mesterek Oscar-díját. Arról is ismert, hogy megnyitotta a világ első granitaiskoláját. A Szicília gasztrokultúrájához tartozó granita enyhén édesített, félig fagyasztott szorbetféle.

Forrás: MTI

Fotó (archív): Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria