A 2025-ös szentév fagylaltjának alapját a gianduia, azaz a mogyorós csokoládékrém adja. A Hallelujah Vincenzo Squatritónak, a Messina mellett fekvő, kétezer lakosú Olivieri település fagylaltmesterének kreációja, amely elnyerte a rimini nemzetközi kézművesfagylalt-, cukrász- és pékipari kiállítás (Sigep) első díját a kézműves fagylaltok kategóriájában. A versenyen egész Európából harminc mester mérte össze tudását.
Az idei nyertes fagylaltot, amely a szentév hivatalos fagylaltja is egyben, március 23-án a Szent Péter tér közelében megkóstolhatják a Vatikánba tartó zarándokok is. A bevételt jótékonysági célra használják fel.
A Hallelujah fagylalt ötlete a Sigep és az Evangelizáció Dikasztériuma együttműködésének eredménye, amelyhez az olasz élelmiszeripari tárca is támogatást nyújtott.
Március 24-től, a kézműves fagylalt európai napjától kezdve Európa-szerte megkóstolhatja a közönség a Hallelujah fagylaltot minden olyan kézműves fagylaltozóban, amely csatlakozik a kezdeményezéshez.
A Sigep közlése szerint a kontinens különböző részein a fagylaltmesterek helyi termékekkel is gazdagíthatják a Hallelujah eredeti változatát.
Vincenzo Squatrito, aki ikertestvérével együtt 1994 óta vezeti a családi cukrászatot, 2015-ben elnyerte az olasz kézművesfagylalt-mesterek Oscar-díját. Arról is ismert, hogy megnyitotta a világ első granitaiskoláját. A Szicília gasztrokultúrájához tartozó granita enyhén édesített, félig fagyasztott szorbetféle.
Forrás: MTI
Fotó (archív): Merényi Zita
Magyar Kurír
Kapcsolódó fotógaléria