Hallgassuk meg a hozzánk szóló Istent! – Hamvazószerda külhoni egyházmegyéinkben

Külhoni – 2024. február 16., péntek | 17:40

A külhoni püspöki székhelyeken február 14-én, hamvazószerdán végzett szertartásokról adunk körképet.

Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Nagyváradon hamvazószerdán reggel 8 órakor Böcskei László megyéspüspök mutatott be szentmisét a székesegyházban.

A liturgián részt vettek a püspökség munkatársai, valamint a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai és tanárai.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Facebook-oldala

*

Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Hamvazószerdán Schönberger Jenő megyéspüspök szentmisét mutatott be a szatmárnémeti székesegyházban. A szentmise egyúttal a Szent József-nagykilenced ötödik alkalma volt.

A püspök a szentmise elején meghívta a híveket, hogy a „názáreti iskolában” tanulják meg Szent Józseftől Jézus hűséges követését, amelyre nagyböjt is hív bennünket.

A szentmise szónoka Mayer Nándor, a Szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum és a Szent Alajos Konviktus spirituálisa, egyházmegyei ifjúsági- és ministráns lelkész volt, aki Szent Józsefről, mint a csönd emberéről elmélkedett és a csöndet, mint nagyböjti gyakorlatot javasolta.

Nagy szükségünk van a csöndre, főleg, hogy olyan korban élünk, amelyik nem értékeli a hallgatást – fogalmazott Mayer Nándor. – A csöndnek varázsa, ereje, története van. Nem csak az egyént formálja és teszi naggyá, hanem azokat is, akik a csöndet gyakorló emberekkel találkoznak.

Minden nagy isteni mű a csendben történik: a teremtés, a megtestesülés, a feltámadás.

József saját csendjével tesz tanúságot a megváltást titkáról. Megerősíti hallgatásával azt, amit Szent Ágoston ír: „amilyen mértékben növekszik bennünk a Szó – a megtestesült Ige – olyan mértékben csökkennek a szavak.” József hallgatásával arra hív minket, hogy hagyjunk teret a megtestesült Ige jelenlétének, Jézusnak.

Ez a nagyböjti idő legyen a csönd és az imádság ideje – buzdított a szónok Néha úgy szoktuk az imát hívni: Istennel való beszélgetés. Ez így igaz. De a hallgatással kell elkezdődjön. Mert nem mi beszélünk először, hanem Isten szól hozzánk a Szentírásban, az eseményekben, a szívünkben. A mi dolgunk, hallgatni a hozzánk szóló Istent.

A bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

*

Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Hagyomány, hogy a temesvári püspökség alkalmazottai a nagyböjt első napján, hamvazószerdán lelkinapon vesznek részt. Idén a lelki programra a plébániák alkalmazottait is meghívták. A program az Egyházmegyei Ifjúsági Központ termében zajlott, és szentmisével zárult, amelyet Pál József Csaba megyéspüspök celebrált a temesvár-belvárosi Szent Katalin-plébániatemplomban.

A lelkinapon a misszióról tartott előadást a Schönstatti Márianővérek Világi Intézménye, valamint a Gondviselés Nővérei Kongregáció tagja. Az előadásokat kiscsoportos beszélgetés követte, majd Adriana Formenti, a Kármelita Lelkiségi Mozgalom tagja és Andreea Ișfan tanúságtételére került sor, akik a misszióval, a családi élettel, a mindennapokban megélt hittel kapcsolatos tapasztalataikat és gondolataikat osztották meg a jelenlévőkkel.

A szentmisén a megyéspüspök arra buzdította a jelenlévőket: nagyböjtben kérjük Istent, hogy változtasson meg valamit az életünkben. Tegyünk egy konkrét lépést, hozzunk egy döntést, és emellett az egész nagyböjt alatt tartsunk ki.

A püspök hozzátette:

ajándékozzák meg derűs arcukkal embertársaikat, mert az őszinte mosoly nem kerül semmibe”.

A lelkinap a temesvár-belvárosi plébánián agapéval zárult.

Bővebb beszámoló ITT olvasható.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Kiemelt kép: Kling Márk/Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria