Harmadik alkalommal tartották meg a Pécsi Egyházmegye családi fesztiválját – KÉPRIPORT

Hazai – 2024. augusztus 22., csütörtök | 12:21

Harmadszor tárta ki kapuit a Pécsi Egyházmegye püspöksége a családokat és egyedülállókat, időseket és fiatalokat egyaránt megszólító KOVÁSZ fesztiválon augusztus 19-én a Rózsakerttől a Dóm téren át egészen a püspöki palota kertjéig.

A becslések szerint mintegy ötezer látogató fordult meg a nagyszabású rendezvény valamely programján; tíz helyszínen kínáltak összesen közel 40 eseményt. A környéket megtöltötték babakocsit toló vagy gyermekeiket terelgető kisgyermekes szülők. Az időjárás is kedvezett a programoknak, a hetek óta tartó hőség ellenére a rendezvény idején szinte végig fátyolfelhős volt az égbolt.

Felföldi László pécsi megyéspüspök a Rózsakertben tartott rövid köszöntőjében örömét fejezte ki a nagy érdeklődés miatt. Jó szívvel ajánlotta a rendezvény nyitó programját, a méltán népszerű Ringató koncertet, melynek nevéből merítve hangsúlyozta, hogy a gyermekeink jövőjét befolyásolja, hogyan ringatják, törődnek és mennyi időt töltenek velük a szüleik.

Felnőttként vagy hitvesként pedig nagyjából ugyanez a helyzet. Mert igenis fontos, meghatározza lelkiállapotunkat, biztonságérzetünket, hogy „ringat-e” minket a társunk, akár egy jó szóval, egy kedves érintéssel, egy forró teával vagy akár egy hideg sörrel, hogy mellettünk van-e, számíthatunk-e szeretetének ringató jóságára – fogalmazott a püspök, aki három évvel ezelőtt hívta életre a kisgyermekes családok között hatalmas népszerűségnek örvendő, évről évre nagyobb tömegeket vonzó fesztivált.

Beszéde zárásaként a főpásztor tartalmas napot kívánt a családoknak azzal, hogy a nap végén úgy menjenek haza a rendezvényről, hogy jövőre is el akarnak majd jönni a KOVÁSZ fesztiválra.

A nap további fellépői között volt a Kiskalász zenekar és a Bohóc Brigád Malőr Cirkusza a püspöki palota kertjében, míg a Kalimpa Színház Gesztenyefa palota mesekoncertje és az Apacuka zenekar koncertje a Rózsakertben szórakoztatta a közönséget.

A nap folyamán ingyenes tárlatvezetések indultak a püspöki palotában, a Dóm Kőtárban, a Püspöki KincsTárban és az egyházmegyei könyvtárban, de az egyházmegyei levéltár kiállításai, a székesegyház kilátótornya, valamint a dzsámi is szabadon látogatható volt a nagyközönség számára.

A Magtár Rendezvényközpontban a Nyolc Boldogság Közösség pécsi szerzetesnővérei, Versegi Beáta Mária és Mikovics Krisztina vezetett személyes beszélgetéseket, a robotika iránt érdeklődők pedig beszélő robotokkal találkozhattak.

A Magtár Látogatóközpont előtti téren és a székesegyház előtt népi gyermek- és ügyességi játékokat lehetett kipróbálni, mely a felnőtteknek is szerzett derűs pillanatokat, továbbá a szigetvári várkapitány tartott fegyverbemutatót.

A Pécsi Egyházmegyei Hivatal meghívására a fesztivál kapcsán érkezett Pécsre az Ars Sacra Alapítvány gondozásában országjáró körúton látogatható, a magyar szenteket bemutató szabadtéri vándorkiállítás, mely augusztus 24-ig tekinthető meg a pécsi székesegyház előtti téren.

A Püspöki KincsTár árnyékos udvarán élménylovaglás és íjászat fogadta a betérőket, a KincsTár előtti téren egy kötélkert az egyensúlyozási képességünket tette próbára, valamint a vívást fortélyaival lehettet ismerkedni és kézműves-foglalkozások várták a családokat.

Nem mindennapi élményt nyújtott a mini alpakát, liliputi marhát, törpe szamarat és babydoll juhot felvonultató állatsereglet.

A Dóm téren 25 kézműves kínálta portékáit, valamint kovászos kenyeret lehetett kóstolni, a gyermekek pedig saját kezűleg készítettek kovásszal kelesztett tésztából pizzát a helyszínen kialakított pékműhelyben.

A püspöki palota kertjében ugrálóvárak várták a gyermekeket és idén is óriási siker volt a Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület által rendezett habparty, mely igazi felüdülést jelentett a gyermekeknek a kánikulában, de még az idősebb generáció tagjai is szívesen megmártóztak a habtengerben.

A két évvel ezelőtt megnyitott Rózsakertben bisztró várta a betérőket. A rózsaágyásokkal szegélyezett fák árnyékában elhelyezett takarók igazi családias piknikhangulatot teremtettek a résztvevők számára.

A püspöki palota kocsiszínében idén is lehetett találkozni az egyházi, illetve karitatív feladatokat ellátó közösségek tagjaival, úgy, mint a Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász, a Betegek Gyógyítója Kórházlelkészség, a Betegápoló Irgalmasrend és az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérek, a Magyar Pálos Rend, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Pécsi Katolikus Egyetemi Lelkészség, a Ministráns Referatúra, a Pécsi Katifi, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola, a Magyar Cserkésszövetség, a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület, a Házas Hétvége Mozgalom, a Munkásmisszió önkénteseivel és munkatársaival. A Nemzeti Művelődési Intézet a Rózsakertben állt az érdeklődők rendelkezésére.

A fesztivál este 18 óráig fogadta a látogatókat, majd a rendezvény szentmisével zárult a pécsi székesegyházban a megyéspüspök főcelebrálásával. Szent István királyunk főünnepének előestéjén a főpásztor az első magyar király fiához, Szent Imre herceghez íródott intelmeiről beszélt.

Felföldi László azzal a szándékkal indította útnak 2022-ben a KOVÁSZ fesztivált, hogy az lehetőséget adjon a kötetlen találkozásra és közösségi együttlétre a családok valamennyi tagja számára. A rendezvény névválasztása pedig arra a szándékra utal, ahogyan a kovásztól megkel a kenyér, úgy keljen meg, növekedjen és gazdagodjon Jézus Krisztus szeretetében a Pécsi Egyházmegye egyházközségeinek és családjainak közössége.

A harmadik KOVÁSZ fesztivált rendkívül nagy érdeklődés kísérte. Csak a székesegyházat mintegy ezer látogató kereste fel. Ugyanakkor ez a rendezvény jóval több, mint programok lehetősége: a püspökség megtelt vidám gyermekzsivajjal, önfeledten kacagó, közösségi élményekkel gazdagodott emberek sokaságával.

A résztvevők örömteli pillanatokat élhettek meg, melyből erőt meríthetnek és továbbadhatják azt másoknak a hétköznapok szürkeségében. Ugyanakkor az egyházmegye reményei szerint valóban sikerült megmutatni az Egyház nyitott, segítőkész és önzetlen arcát, mely valójában minden keresztény ember küldetése: „Menjetek el az egész világra, és hirdessétek az evangéliumot minden teremtménynek” (Mk 16,15).

Szöveg és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria